Astronomie

Het heelal

Geplaatst door Bert Carrein - Laatst gewijzigd op 27 augustus 2010

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws Het heelal is enorm groot. Het omvat alles: de Aarde, de Zon, de Maan en alle andere hemellichamen. De astronomie of sterrenkunde houdt zich bezig met de studie van het heelal.

De ruimte inkijken

Op een heldere nacht biedt de hemel een ongelofelijk schouwspel. Je hebt er niet eens een telescoop voor nodig. Met het blote oog kun je al miljarden kilometers de ruimte inkijken. Je ziet honderden sterren, en tevens de Maan en enkele planeten. Onze planeet, de Aarde, de Maan, en zeven andere planeten (+ dwergplaneten Pluto en Ceres) en hun manen horen bij het zonnestelsel, de 'familie' van de Zon.

Het zonnestelsel en alle zichtbare sterren behoren tot de Melkweg, ons melkwegstelsel (sterrenstelsel). Met behulp van telescopen is er nog veel meer zichtbaar. Bijvoorbeeld miljoenen zwakke sterren uit onze Melkweg, en sterren van andere stelsels die verder weg liggen.

Planeten, sterren en sterrenstelsels

In het zonnestelsel bevinden zich, naast de Zon, de planeten en hun manen, ook nog asteroïden, kometen en veel stof. De Zon is voor ons de meest dichtstbijzijnde ster. De nachtelijke sterren lijken allemaal op de Zon, maar omdat ze veel verder weg zijn, zien wij ze alleen als lichtpuntjes. Sterren zijn zeer hete gasbollen, die enorm veel energie en licht uitstralen. Ze zijn meestal veel ouder dan planeten. Planeten en manen geven zelf geen licht, maar weerkaatsen het licht van de Zon. De afstanden tussen de sterren zijn veel groter dan die in het zonnestelsel. De dichtstbijzijnde ster na de Zon ligt bijna 300 000 keer verder weg.

Op een heel donkere, wolkeloze nacht zie je soms het licht van miljarden verre sterren in onze Melkweg. De Melkweg staat op zo'n nacht als een boog van wazig licht aan de hemel. Als je de Melkweg ziet, kijk je precies naar het middelpunt van ons sterrenstelsel.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Op de foto zijn heldere sterren en gas- en stofwolken in de Melkweg te zien.

Terugkijken in de tijd »
Inhoud