Astronomie

Mercurius

Geplaatst door Bert Carrein - Laatst gewijzigd op 14 februari 2010

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsMercurius staat het dichtst bij de Zon en is de kleinste planeet in het zonnestelsel sinds Pluto nu officieel een dwergplaneet is. Omdat Mercurius zo dicht bij de Zon staat, wentelt hij dan ook sneller om de Zon dan de andere planeten.

Wel draait hij traag om zijn as: hij doet bijna 59 aardse dagen over één rotatie. Per twee omwentelingen om de Zon draait draait hij slechts drie keer om zijn as. Dat zorgt voor vreemde dagen. Op Mercurius verstrijken twee jaren tussen een zonsopgang en de volgende zonsopgang!

Mercurius is buitengewoon rijk aan kraters. Het oppervlak is vooral gevormd door inslagen en vulkaanuitbarstingen. Even nadat de meeste kraters waren gevormd, kromp Mercurius iets terwijl het oppervlak afkoelde. Daardoor 'rimpelde' de korst hier en daar.

Een geblakerde planeet

Mercuriusastronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws heeft geen echte atmosfeer, omdat het er zeer heet is, en de zwaartekracht te gering om veel gas vast te houden. Als Mercurius al een atmosfeer heeft gehad, is die door de hitte van de nabije Zon al lang geleden opgelost.

Nu zijn er nog kleine beetjes gas, afgegeven door heet gesteente. Overdag ligt de temperatuur er boven de 400°C, warm genoeg om er lood te laten smelten. 's Nachts is het er -180°C of kouder.

Het Caloris-bekken

De 'rimpels' op deze onderstaande foto maken deel uit van het grootste inslag-litteken op Mercurius. Dit Caloris-bekken heeft een doorsnede van 1300 kilometer en is omringd door 1,6 km hoge bergen. De foto werd gemaakt door ruimtesonde Mariner 10 van de ruimtevaartorganisatie NASA.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Het Caloris-bekken