De NASA is naar eigen zeggen extatisch over de eerste resultaten van de vorige week gelande Stardust sonde. Het aantal in de aerogel opgevangen komeetdeeltjes is veel groter dan verwacht, en er zouden ook sporen van de aanwezigheid van water gevonden zijn.
Inmiddels hebben reeds tienduizenden mensen zichzelf geregistreerd bij Stardust@Home, een project wa...
Lees meer »
Update 20h45: de eigenlijke ruimtesonde is zopas succesvol losgekoppeld van de Atlas draagraket. Hiermee is de missie definitief begonnen.
Update 20h00: New Horizons is gelanceerd!
Update 19 januari 18h58: met nog tien minuten te gaan voor de opening van het lanceervenster ziet het ernaar uit dat de wolken de eerstkomende minuten spelbreker zouden kunn...
Lees meer »
Update 17h: op een persconferentie heeft de NASA bevestigd dat Stardust veilig geland en per helikopter teruggebracht is. Het is nu wachten op een transfer naar het Johnson Space Center, waar de capsule geopend zal worden.
Update 11h10: De capsule van Stardust is na een perfecte afdaling veilig geland in de woestijn van Utah!
Na een lange reis van meer...
Lees meer »
Op zaterdagnacht 14/1 om 1h snelt Venus tussen de aarde en de zon door, en staat ze in 'benedenconjunctie'. Spijtig genoeg passeert Venus vanaf de aarde gezien niet voor de zon. Dit was het geval op 8/6/2004. Tot voor een week was de heldere planeet nog 's avonds aan de hemel te zien. Nu staat ze te dicht bij de zon.
Tegen het einde van de...
Lees meer »
Na een lange reis van meer dan 4 miljard kilometer is de Stardust ruimtesonde bezig aan zijn laatste manoeuvres voordat hij terug op aarde zal landen. Op 5 januari laatstleden werd de ruimtesonde nog bijgestuurd en verwacht wordt dat de landingscapsule volgens plan op zondag 15 januari zal landen in Utah (VS).
In januari 2004 vloog Stardust door de coma v...
Lees meer »
Het laatste pareltje van de Hubble Space Telescope wordt door de medewerkers één van de gedetailleerdste astronomische foto's ooit genoemd. De opname toont de Orionnevel, maar dan in een ongelooflijk detail dat duizenden sterren, sterren in vorming en bruine dwergen toont:
...
Lees meer »
De Poolster is één van de meest bekende sterren aan de hemel. Met een gewone telescoop kan je gemakkelijk 2 sterren onderscheiden, een zogenaamde dubbelster. Maar met de sterke kracht van de Hubble Space Telescope werd nu ook een derde begeleidende ster ontdekt.
De ontdekking is belangrijk voor onder andere de afstandsbepaling tussen sterre...
Lees meer »
Voortaan kun je alle nieuwsberichten van desterren.net ook volgen op Twitter en Facebook!
Dit engelstalig magazine is een echte aanrader voor de ware astronomie-liefhebber!
Bestellen of meer info »