Nieuws

Vloeibare Barchan Zandduinen op Mars

Geplaatst op 21-04-2009 om 12u41 door Bert Carrein - 2574 keer gelezen
Nieuws

Wanneer gedraagt Mars zich als een vloeistof? Hoewel vloeistoffen snel bevriezen en sublimeren in de ijle atmosfeer van Mars, maken nietaflatende winden dat grote zandduinen lijken te vloeien en zelfs druppelen over het marsoppervlak als een vloeistof. Rechts in de onderstaande afbeelding zijn twee tafelbergen (mesa's) zichtbaar op het zuidelijk halfrond van Mars, waar het seizoen verandert van Lente naar Zomer.

Er is eveneens een lichtgetinte koepelvormige heuvel zichtbaar, links boven het midden van de afbeelding. Wanneer winden van rechts naar links waaien laat stuivend zand op en rondom deze heuvels schilderachtige sporen achter. De donkere boogvormige druppels van fijn zand worden barchan zandduinen genoemd, en zijn de interplanetaire verwanten van vergelijkbare zandvormen op Aarde.

Barchans kunnen zich intact met de wind mee verplaatsen en lijken zich soms zelfs dwars door andere duinen te bewegen. Gedurende de afgelopen paar weken hebben winden op zuidelijk Mars heel wat stof op doen dwarrelen en worden daarom in de gaten gehouden om te zien of ze zullen escaleren tot één van Mars' beroemde planeetomvattende zandstormen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: HiRISE, MRO, LPL (Univ. van Arizona), NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Week 5: Mensen op Mars (deel 2)
Lees ook: Mars was langdurig nat
Lees ook: Vloeibaar (zout) water op Mars?
Lees ook: Raadsels door methaan in marsatmosfeer
Lees ook: Belgische know-how
Lees ook: Zonsondergang boven de Guzev krater op Mars

Bekijk alle berichten uit deze categorie.