Nieuws

Gigantische stofstorm breekt uit op Mars

Geplaatst op 28-06-2007 om 10u56 door Bert Carrein - 2539 keer gelezen
Nieuws

Op onze buurplaneet Mars ontwikkeld er zich een gigantische stofstorm. Deze storm blokkeert het zonlicht en zet de 'Mars mission managers' ertoe aan om deze nauwlettend in de gaten te houden.

Men weet momenteel niet hoe groot deze stofstorm zou kunnen worden maar deze is wel duizenden kilometer breed. Als de storm zeer snel uitgroeit, zoals wel al gebeurd is in het verleden, zou dit problemen kunnen geven voor de marswagentjes Spirit en Opportunity.

Wetenschappers denken echter dat het onweer de verrichtingen van de marswagentjes niet zal bedreigen. In feite hebben de winderige omstandigheden ervoor gezorgd dat er grote hoeveelheden stof van de zonnepanelen werden geblazen, zodat ze meer energie kregen. Deze extra energie zou worden gebruikt om Opportunity de Victoria Krater in te sturen.

Steven Squyres van de Cornell Universiteit vertelt dat ze de storm al zes dagen bestuderen. "Het is niet ongewoon dat stofstormen op Mars de halve planeet kunnen bekken, mar tot nu toe is nog altijd een regionale storm", verklaart Squyres.

Squyres was niet zeker van de precieze grootte van het onweer, maar het lijkt erop dat de storm nu al een diameter heeft van duizenden kilometers, dus geen klein orkaan. "Het is zelfs een van de meest zonlicht blokkerende stormen op Mars waar wij gewaar van hebben", zegt Squyres.

Volgens de Mars Reconnaissance Orbiter is de storm vergroot en bevindt het zich nu op 900 km ten oosten van Opportunity. "Het team van de Mars Reconnaissance Orbiter houdt de storm nauwlettend in de gaten omdat het zonlicht voor Opportunity wel eens geblokkeerd zou kunnen worden door het vele stof in de atmosfeer." zegt Squyres. "Als de storm blijft verslechteren, zouden we de activiteiten op Mars moeten stopzetten, zoals de afdaling van Opportunity in de Victoria Krater." Vandaag zal er op een persconferentie over gediscussieerd worden.

Bron: http://www.space.com/news/070627_mars_storm.html

Gerelateerde berichten

Lees ook: Curiosity maakt zich klaar voor eerste opdracht
Lees ook: Vloeibare Barchan Zandduinen op Mars
Lees ook: Vijf instrumenten voor ExoMars in 2016 geselecteerd
Lees ook: Mogelijk 7 grotten op Mars ontdekt
Lees ook: Mars het dichtst bij de Aarde
Lees ook: Tektonische aanwijzingen op Mars

Bekijk alle berichten uit deze categorie.