Nieuws

Lichtste exoplaneet ooit ontdekt

Geplaatst op 21-04-2009 om 15u58 door Bert Carrein - 11503 keer gelezen
Nieuws

Met de telescoop van de Zuidelijke Europese Sterrenwacht ESO in La Silla is de tot nog toe lichtste exoplaneet ooit gevonden, meldt de organisatie. Bovendien is door een herberekening van een eerder gevonden planeet buiten ons zonnestelsel gebleken dat die zich in "levensvatbare zone" van hetzelfde planetair stelsel bevindt.

De heilige graal van de jacht op planeten buiten ons zonnestelsel is en blijft het vinden van een Aarde-achtige gesteenteplaneet in de "levensvatbare zone" van een planetair stelsel. Dat is een gebied rond de moederster waar de omstandigheden zodanig zijn dat er vloeibaar water op het oppervlak van de planeet zou kunnen zijn.

Nieuwe vondsten, die dinsdag door ESO zijn bekendgemaakt en die ook zijn voorgelegd aan het vakblad Astronomy & Astrophysics, brengen de wetenschap alweer een stap(je) dichter bij die historische vondst.

Met de Harps-spectrograaf op de 3,6 meter telescoop van de ESO in het Chileense La Silla is planetenjager Michel Mayor van het Observatorium van Genève nu op een vijfde planeet rond ster Gliese 581 gestoten. Gliese 581 bevindt zich op slechts 20,5 lichtjaar van ons in het sterrenbeeld Weegschaal. Planeet Gliese 581 e draait in 3,15 dagen rond de moederster. Het bijzondere aan het hemellichaam is dat het maar 1,9 keer de massa van onze Aarde heeft. "Het is de minst zware ooit ontdekte planeet en zeer waarschijnlijk ook een gesteenteplaneet", zegt co-auteur Xavier Bonfils van het Observatorium van Grenoble.

Gliese 581 e bevindt zich echter niet in de "levensvatbare zone". Rond dezelfde ster wentelt in 66,8 dagen Gliese 581 d, een exoplaneet die in 2007 is ontdekt. Nieuwe berekeningen van de baan leveren op dat het hemellichaam zich in de "levensvatbare zone" van het stelsel zou bevinden. Mogelijk is de planeet bedekt door een grote en diepe oceaan, waarmee Gliese 581 de "eerste kandidaat van een waterwereld" is, zegt Stephane Udry van het Observatorium van Genève

De planeet weegt met zeven keer de massa van onze Aarde wellicht te zwaar om enkel uit gesteente te bestaan, maar de wetenschappers sluiten niet uit dat het om een ijsplaneet gaat die dichter naar haar ster is toegekoerst. De andere planeten van Gliese 581 hebben 16 (b) en 5 (c) keer de massa van onze Aarde. De eerst ontdekte planeet buiten ons zonnestelsel was in 1995 een object rond 51 Pegasi. Die exoplaneet weegt echter 80 keer zo veel als Gliese 581 e. "Dit is een geweldige vooruitgang in maar 14 jaar", beklemtoont Mayor.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Super-Aardes cirkelen wellicht rondom andere sterren
Lees ook: Bestaat onlangs ontdekte 'nieuwe Aarde' wel?
Lees ook: Drie superaardes rond 1 ster in Melkweg
Lees ook: Eerste hot Neptunus ontdekt met transitmethode
Lees ook: Planetenjager vindt maar liefst 32 nieuwe exoplaneten!
Lees ook: Kepler ontdekt mogelijk levensvatbare planeten

Bekijk alle berichten uit deze categorie.