Nieuws

Sharpless 308

Geplaatst op 24-04-2009 om 10u46 door Bert Carrein - 3260 keer gelezen
Nieuws

Deze onderstaande kosmische bel, geblazen door de snelle wind van een hete, massieve ster, is enorm. Gecatalogiseerd als Sharpless 308 bevindt hij zich op zo'n 5200 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Canis Maior en bedekt ruim ⅔° aan de hemel (vergeleken met ½° voor de Volle Maan).

Dat komt overeen met een diameter van 60 lichtjaar op die geschatte afstand. De massieve ster zelf, een zogenaamde Wolf-Rayetster, is de helder blauwe ster nabij het centrum van de nevel. Wolf-Rayetsterren hebben ruim 20 maal de massa van de Zon en worden beschouwd te verkeren in een kort, pre-supernova stadium in de evolutie van massieve sterren.

Snelle winden van deze Wolf-Rayetster creëren de belvormige nevel doordat ze langzamer bewegend materiaal van een eerder evolutiestadium voor zich uit vegen. De door de sterwind geblazen nevel heeft een leeftijd van ongeveer 70.000 jaar.

De relatief zwakke emissie die in deze groothoekafbeelding werd vastgelegd wordt gedomineerd door de gloed van geïoniseerde zuurstofatomen, hier weergegeven in blauwgroene tinten.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Don Goldman

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Dubbele supernova ontdekt
Lees ook: Helderste kosmische explosie ooit waargenomen
Lees ook: Monsters op Antarctica wijzen op supernova
Lees ook: Twee supernovae kort na elkaar
Lees ook: Resten supernovae natuurlijke deeltjesversnellers
Lees ook: Helderste supernova ooit waargenomen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.