Nieuws

Donkere structuren aan de hemel

Geplaatst op 25-04-2009 om 10u21 door Bert Carrein - 4723 keer gelezen
Nieuws

De amerikaanse sterrenkundige Edward Emerson Barnard catalogiseerde de donkere gebieden aan de hemel in het begin van de 20e eeuw op basis van groothoek fotografische platen. Barnard's donkere gebieden blijken donkere nevels te zijn — interstellaire wolken van verduisterend stof en gas.

Hun vormen zijn zichtbaar in kosmisch silhouet omdat ze zich op de voorgrond bevinden ten opzichte van rijke stervelden en sterrenkraamkamers nabij het vlak van onze Melkweg. Deze diepe 21e eeuwse telescoopopname legt een fascinerende verzameling van Barnard's nevels vast in de richting van het sterrenbeeld Taurus en de Taurus moleculaire wolk, op zo'n 400 lichtjaar afstand.

In dit bijna 1° wijde beeldveld bevindt zich rechtsboven Barnard 7 (het zevende object in de catalogus), naast een stoffige blauwe reflectienevel. De jonge variabele ster RY Tauri komt te voorschijn uit een gelige cocon van stof midden boven in beeld. Gemiddeld ongeveer één lichtjaar in doorsnede zijn veel van Barnard's donkere nevels zelf waarschijnlijke plaatsen van toekomstige stervorming.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Steve Cannistra (StarryWonders)

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Onderzoek naar donkeremateriedeeltje
Lees ook: Vroeger water in marskrater?
Lees ook: Een slang in het duister
Lees ook: Opwarming kan oceaanleven vernietigen
Lees ook: Een stofwolk in NGC 281
Lees ook: Rosetta in slaapstand voor ontmoeting planetoïde

Bekijk alle berichten uit deze categorie.