Nieuws

SMART-1 is gecrasht op de Maan

Geplaatst op 02-09-2006 om 14u48 door Bert Carrein - 2654 keer gelezen
Nieuws

Update 3 september 20h: de ESA heeft beelden van de impact vrijgegeven die gemaakt werden door een telescoop in Hawa?, en ook de laatste foto's gemaakt door de sonde zelf.

Update 3 september 11h30: zoals gepland is SMART-1 om 7h42 te pletter geslagen in de buurt van Lacus Excellentiae. Volgens de eerste berichten van de ESA is bij de impact een aanzienlijke hoeveelheid materie vrijgekomen, en zou er een lichtflits waargenomen zijn door aardse waarnemers. Meer info en foto's van zodra de ESA deze vrijgeeft...

Morgenvroeg om 7h41 onze tijd komt een einde aan de ESA-missie SMART-1, wanneer deze te pletter zal slaan op het maanoppervlak. Dit is gepland daar de eigenlijke missie, het testen van zonaangedreven ionenvoortstuwing, geslaagd is, en men op deze manier als extraatje meer tracht te weten te komen over inslagen en misschien zelfs over de maansamenstelling. De impact zal mogelijk te zien zijn met een vrij eenvoudige telescoop (de schattingen gaan van magnitude zeven tot 12), maar de maan is op het betreffende moment niet zichtbaar vanuit Europa. Het is ook niet uitgesloten dat de impact een orbit vroeger (2h37) of later (12h47) gebeurt.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Prachtige maanopkomst boven berg Uludag
Lees ook: De maan heeft geen piek van eeuwig licht
Lees ook: Telefoonnetwerk op de Maan?
Lees ook: NASA lanceert op 17 juni twee maansondes tegelijk
Lees ook: Indiase Maansonde vindt minerale afzettingen
Lees ook: Mijnbouw op de Maan

Bekijk alle berichten uit deze categorie.