Nieuws

NGC 4676: Wanneer Muizen Botsen

Geplaatst op 27-04-2009 om 12u35 door Bert Carrein - 5072 keer gelezen
Nieuws

Deze twee machtige melkwegstelsels trekken elkaar uiteen. Elk van de spiraalstelsels, die tesamen bekend staan als "De Muizen" omdat ze zulke lange staarten hebben, is waarschijnlijk al een keer dwars door de ander gevlogen.

Ze zullen waarschijnlijk nog een paar keer botsen tot ze met elkaar versmelten. De lange getijdestaarten zijn het gevolg van het relatieve verschil in de graviationele aantrekkingskracht op de nabije en op de verre zijde van elk melkwegstelsel. Omdat de afstanden zo groot zijn vindt deze kosmische interactie plaats in "slow motion" — gedurende honderden miljoenen jaren.

NGC 4676 bevindt zich op een afstand van ongeveer 300 miljoen lichtjaar in de richting van het sterrenbeeld Coma Berenices (Hoofdhaar) en maakt waarschijnlijk deel uit van de Coma Cluster van Melkwegstelsels.

De onderstaande afbeelding werd gemaakt met behulp van de Advanced Camera for Surveys aan boord van de Hubble Ruimtetelescoop, een camera die gevoeliger was en een groter beeldveld had dan voorgaande Hubble camera's. Deze camera zal als alles goed gaat gerepareerd worden tijdens de komende Space Shuttle missie.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: ACS Science & Engineering Team, Hubble Space Telescope, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: "Zwarte gaten waren eerder dan sterrenstelsels"
Lees ook: Vreemd stoffig melkwegstelsel NGC 7092
Lees ook: Sterrenstelsels gecategoriseerd door computers
Lees ook: Infraroodopname van M33 door Spitzer
Lees ook: Hubble fotografeert trio van stelsels
Lees ook: Melkwegstelsels in Pegasus

Bekijk alle berichten uit deze categorie.