Nieuws

Prometheus trekt serpentines in ring van Saturnus

Geplaatst op 28-04-2009 om 12u29 door Bert Carrein - 63704 keer gelezen
Nieuws

Wat veroorzaakt deze vreemd donkere stromen of sporen in de ringen van Saturnus? Prometheus. En dan specifiek: een omloopbanendans, waarin Saturnusmaan Prometheus één van de danspartners is, trekt voordurend bijzondere lichter en donkerder getinte sporen als serpentines in de F-Ring van Saturnus.

Op dit moment draait Prometheus in een baan rondom Saturnus die zich nèt binnen de dunne F-ring bevindt, maar dringt ongeveer elke 15 uur de binnenrand daarvan binnen. De zwaartekracht van Prometheus trekt vervolgens de meest nabijgelegen ringdeeltjes richting de 100 km grote maan. Het resultaat is niet alleen een stroom van heldere ringdeeltjes maar ook een donkere serpentine waar de ringdeeltjes zich oorspronkelijk bevonden.

Aangezien de omloopsnelheid van Prometheus hoger is dan die van de ringdeeltjes trekt de ijzige maan elke passage een nieuwe stroom deeltjes uit de ring. Soms zijn er zelfs meerdere stromen of slagen tegelijkertijd zichtbaar. De onderstaande opname werd midden-januari gemaakt door de in een baan rondom Saturnus draaiende Cassini ruimtesonde. De uitgerekte maan Prometheus is uiterst links in de afbeelding zichtbaar.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Cassini Imaging Team, ISS, JPL, ESA, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Saturnus Maan en de ringen
Lees ook: Drakenstorm op Saturnus
Lees ook: Donkere vlekken op Saturnusmaan Iapetus
Lees ook: Nieuwe, buitengewoon grote ring bij Saturnus ontdekt
Lees ook: Saturnusmaan Enceladus herbergt geen ondergrondse oceaan
Lees ook: Mimas: de kleine maan met grote krater

Bekijk alle berichten uit deze categorie.