Nieuws

Lyride Meteoor en Melkweg

Geplaatst op 01-05-2009 om 20u24 door Bert Carrein - 4191 keer gelezen
Nieuws

Op 22 april bezochten de Lyriden de hemel van planeet Aarde — een jaarlijkse meteorenregen, die plaatsvindt wanneer de Aarde zich door een spoor van stof en gruisdeeltjes uit de staart van komeet Thatcher ploegt. Doorgaans kunnen meteoorwachters op niet meer dan een motregen van Lyride meteoren rekenen.

Er schieten slechts een paar metereoren per uur vanuit de radiant van de regen, nabij de heldere ster Wega in het sterrenbeeld Lier. Niettemin slaagde fotograaf Tony Rowell er in om één heldere Lyride meteoor in deze foto te vangen. Vastgelegd in de vroege ochtenduren kijkt zijn goed-gecomposeerde afbeelding uit naar het zuiden vanuit de White Mountains in het oosten van Californië (VS).

Tijdens de lange belichting verlichtte hij op de voorgrond kortstondig een oude mijnwerkershut in het Bristlecone Pine oerbos waarom dit gebied bekend staat. De rijke stervelden en stofwolken van ons eigen Melkwegstelsel strekken zich uit op de achtergrond, toevalligerwijs in de zelfde richting als het gloeiende meteoorspoor.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Tony Rowell / Astrophotostore.com

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: De Melkwegweg
Lees ook: De Melkweg boven Mauna Kea
Lees ook: Open sterrenhoop in Cygnus
Lees ook: Omega Centauri: De grootste bekende bolhoop
Lees ook: Melkweg doorkliefd met waterstofgas
Lees ook: Organisch molecuul in de kern van de Melkweg

Bekijk alle berichten uit deze categorie.