Nieuws

Titan achter de ringen

Geplaatst op 05-05-2009 om 10u50 door Bert Carrein - 2650 keer gelezen
Nieuws

Mocht u zich in een baan rondom Saturnus bevinden, let dan vooral op adembenemende superposities van manen en ringen. Van één zo'n schilderachtig vergezicht was de Cassini ruimtesonde, thans in een baan rondom Saturnus, een paar jaar geleden getuige.

In april 2006 maakte Cassini opnamen van de A en F ringen van Saturnus toen deze zich vóór de in een dicht wolkendek gehulde maan Titan uitstrekten. Nabij de ringen en net boven Titan verscheen Epimetheus, een maantje in een omloopbaan net buiten de F ring. De donkere onderbreking in de A ring wordt de Enckescheiding genoemd, hoewel er zich meerdere dunne knopenringetjes in bevinden en het kleine maantje Pan er zijn omloopbaan in heeft.

Cassini en nieuwsgierige Aardlingen wachten met spanning op de komende Saturnus equinox deze zomer, wanneer het ringvlak precies naar de Zon is gericht en we de ringen precies van opzij bezien. Mysterieuze spaken en verradende schaduwen zullen dan naar verwachting zichtbaar worden, die ons meer aanwijzingen zullen geven omtrent de aard van de deeltjes waaruit de ringen van Saturnus zijn opgebouwd.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: Cassini Imaging Team, ISS, JPL, ESA, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: In het zonnestelsel lijkt Titan het meest op de Aarde
Lees ook: Gigantische tropische storm op saturnusmaan Titan
Lees ook: Mogelijk ondergrondse oceaan onder ijskorst Titan
Lees ook: Ijsvulkanen op Saturnusmaan Titan?
Lees ook: Saturnusmaan Titan heeft vloeibare meren
Lees ook: Leven op op saturnusmaan Titan niet mogelijk?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.