Nieuws

Rembrandt inslagbassin op Mercurius

Geplaatst op 06-05-2009 om 19u04 door Bert Carrein - 4893 keer gelezen
Nieuws

Waarom hebben delen van deze enorme krater op Mercurius zoveel ijzer? Het vreemde Rembrandt Inslagbasin werd onlangs ontdekt in opnamen die werden gemaakt tijdens de langsvlucht van de MESSENGER ruimtesonde in oktober 2008 langs de binnenste planeet van ons Zonnestelsel.

De vreemde Rembrandt heeft een diameter van ruim 700 km en is met een leeftijd van 4 miljard jaar mogelijk het jongste grote inslagbasin op de planeet. Meerkleurenopnamen van de kratervloer wijzen echter op gebieden met de weerkaatsingseigenschappen van materiaal dat bijzonder rijk is aan ijzer en titanium.

Deze elementen duiden er op dat op z'n minst een deel van het blootgelegde materiaal niet is bedekt door recentere lava stromen, en dat dit dus van de tijd van Mercurius' ontstaan zouden kunnen dateren. Meetgegevens van het Rembrandt inslagbasin en van over heel Mercurius worden nu geïnterpreteerd als wijzend op een relatief actief en vulkanisch verleden waarin ook platentektoniek een rol speelde.

Nadere inspectie van de onderstaande afbeelding onthult ringen van het Rembrandt inslagbasin die rondom het midden van de afbeelding cirkelen. De rand van Mercurius is linksboven zichtbaar, hoge afgronden en kleine kraters zijn binnen Rembrandt te ontwaren, en de terminator, de scheiding tussen dag en nacht, loopt diagonaal door het beeldveld. MESSENGER zal komende september nogmaals langs Mercurius scheren en in 2011 in een baan rondom Mercurius worden gevangen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: NASA / JHU APS / ASU / CIW; Met dank aan Science / AAAS

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Mercurius anders dan voorheen gedacht
Lees ook: Mercurius blijkt zeer dynamische planeet te zijn
Lees ook: Vulkanisch terrein op Mercurius
Lees ook: Onbekend donker materiaal op Mercurius
Lees ook: Een kijk op Mercurius
Lees ook: Magnetisch veld Mercurius ontstaan door ijzersneeuw

Bekijk alle berichten uit deze categorie.