Nieuws

Sigmoïden op de zon verklaard?

Geplaatst op 06-05-2009 om 19u07 door Bert Carrein - 2076 keer gelezen
Nieuws

Astronomen van St Andrews University in Schotland hebben mogelijk een verklaring gevonden voor merkwaardige S-vormige structuren in de corona van de zon. Deze zogeheten sigmoïden zijn af en toe zichtbaar op röntgenfoto's van de ijle, hete corona - de 'dampkring' van de zon.

Röntgen-waarnemingen van de Japanse zonnesonde Hinode hebben uitgewezen dat ze in feite bestaan uit twee afzonderlijke J-vormige structuren, en dat ze aan het eind van hun bestaan krachtige uitbarstingen van straling en elektrisch geladen deeltjes produceren.

De waargenomen eigenschappen blijken goed verklaard te kunnen worden door een nieuw model, waarin de sigmoïden zijn opgebouwd uit talloze dunne lagen of strengen van heet gas waarin sterke elektrische stromen lopen.

Met behulp van dit soort modellen hopen sterrenkundigen de explosieve verschijnselen op de zon en in de zonnecorona beter te begrijpen; zulke uitbarstingen kunnen grote invloed hebben op o.a. satellietverbindingen, radioverkeer en gevoelige elektronica aan boord van ruimtevaartuigen.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Ruimtesonde Ulysses bijna aan zijn eind
Lees ook: Wat is er mis met de Zon?
Lees ook: Belgisch experiment klaar
Lees ook: De hevigheid van het zonnemaximum
Lees ook: De geheimen van de Zon: deel 1
Lees ook: NASA start nieuwe zonnemissie

Bekijk alle berichten uit deze categorie.