Nieuws

ISS klaar voor zes bewoners

Geplaatst op 07-05-2009 om 09u08 door Bert Carrein - 2356 keer gelezen
Nieuws

Het Internationaal Ruimtestation ISS is klaar voor een zeskoppige bewoning. Dat heeft NASA verzekerd. Het ISS bestaat tien jaar en is omgebouwd zodat zes astronauten er tegelijk kunnen wonen en werken. Vanaf eind mei is de Belg Frank De Winne een van hen.

De uitrusting en de voorraden van het ISS zijn nagekeken om er zeker van te zijn dat alles aanwezig is, om de permanente bewoning - nu nog 3 man/vrouw - te verdubbelen. Zo zou ook volgende week het licht op groen komen om de veelbesproken filtermachine voor urine in gebruik te nemen, om op een andere manier drinkwater te verkrijgen.

De grootste uitdaging bij de verdubbeling van de permanente bemanning is het voorzien van voedsel voor iedereen, zei Dan Hartman, verantwoordelijk voor de operaties en integratie van het ISS.

Doordat nu zes mensen tegelijk in het ISS zullen wonen en werken, zal er ruwweg drie keer meer tijd zijn voor wetenschap, zo werd ook gezegd.

Wetenschap is voor de initiatiefnemers altijd het doorslaggevende argument geweest voor het project waaraan zeker een prijskaartje van 100 miljard dollar zal bengelen.

Het drukke programma voorziet in juni ook twee "Russische" ruimtewandelingen, waarvan één intern in het complex.

De NASA beklemtoonde dat met de aankomst van Europees astronaut De Winne, in het gezelschap van de Rus Roman Romanenko en de Canadees Robert Thirsk alle partners tegelijk in het bijna afgewerkte complex aanwezig zullen zijn en dit voor het eerst sinds de start van het project. Nu vertoeven er reeds de Amerikaan Michael Barrat, de Rus Gennadi Padalka en de Japanner Koichi Wakata. Ook zullen er op een gegeven moment drie Sojoez-capsules aan het ISS hangen.

De partners in het ISS zijn de VS, Rusland, het Europees Ruimtevaartbureau ESA (waaronder België), Canada en Japan. "De bemanning zal nooit internationaler zijn geweest", zei Courtenay McMillan, die de leiding heeft over Expeditie 20 die start met de aankomst in het ISS van De Winne. Zelf vertrekt hij op 27 mei met een Sojoez op Bajkonoer in Kazachstan.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Ruimtestation ISS in problemen?
Lees ook: Ruimteveer Endeavour aan ISS gekoppeld
Lees ook: Vijfde en laatste ruimtewandeling zit erop
Lees ook: ISS geplaagd door pannes
Lees ook: Ruimtewandelingen voor herstellen koelsysteem ISS
Lees ook: Russische cargo losgemaakt van ISS

Bekijk alle berichten uit deze categorie.