Nieuws

Een halo voor NGC 6164

Geplaatst op 07-05-2009 om 13u35 door Bert Carrein - 4379 keer gelezen
Nieuws

De mooie emissienevel NGC 6164 werd gevormd door een zeldzame, hete, uiterst heldere O ster, die zo'n 40 maal massiever is dan de Zon. De ster, die in het centrum van deze kosmische gaswolk zichtbaar is, is pas 3 à 4 miljoen jaar oud.

Over nog eens zo'n 3 of 4 miljoen jaar zal de massieve ster zijn leven eindigen in een supernova explosie. De nevel zelf heeft een afmeting van circa 4 lichtjaar en toont een bipolaire symmetrie. Daardoor lijkt hij qua uiterlijk veel op de vertrouwdere planetaire nevels — de gasvormige omhulsels rondom stervende sterren zoals de Zon.

Eveneens net zoals planetaire nevels blijkt NGC 6164 een uitgestrekte, zwakke halo te bezitten, te ontwaren in deze diepe telescoopafbeelding van het gebied. Het materiaal in de halo, welke uitdijt in het omringende interstellaire medium, is waarschijnlijk afkomstig van een eerder actief stadium in de evolutie van de O ster.

Het prachtige hemellandschap is een composiet van beeldmateriaal verkregen door smalbandfilters die de emissie van waterstof- en zuurstofatomen in het opgloeiende gas benadrukken en breedband opnamen van het omringende sterveld. NGC 6164 bevindt zich op 4200 lichtjaar afstand in het zuidelijke sterrenbeeld Norma (Winkelhaak).

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Don Goldman

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: In het hart van de Tarantulanevel
Lees ook: In het centrum van Cygnus
Lees ook: Het drukke centrum van de Lagunenevel
Lees ook: De kleurrijke wolken van Rho Ophiuchi
Lees ook: De N 44 Superbel emissienevel in Grote Magelhaanse Wolk
Lees ook: Spitzer maakt nieuwe ruimtefoto

Bekijk alle berichten uit deze categorie.