Nieuws

Diamanten in de ruimte

Geplaatst op 08-05-2009 om 13u52 door Bert Carrein - 5173 keer gelezen
Nieuws

Microscopische diamantjes in de ruimte worden geproduceerd door krachtige röntgenvlammen op jonge dwergsterren. Dat concludeert een internationaal team van sterrenkundigen op basis van waarnemingen met de Japanse 8,3-meter Subaru-telescoop op Mauna Kea, Hawaii.

Sinds 1983 zijn in de stof- en gasschijven rond een handjevol pasgeboren sterren microdiamantjes gevonden. Ze verraden hun aanwezigheid door een specifieke 'vingerafdruk' achter te laten in de infraroodspectra van die sterren.

Er was echter niet bekend hoe de microscopische edelsteentjes ontstaan, en waarom ze niet in de circumstellaire schijven van álle jonge sterren worden aangetroffen. Een team van Japanse, Duitse en Deense sterrenkundigen denkt de oplossing nu gevonden te hebben.

In een artikel in The Astrophysical Journal beschrijven ze wat er nodig is om microdiamantjes te produceren. Om te beginnen moet de ster in kwestie omgeven worden door een vrij zware afgeplatte schijf van gas en stof, waarin kleine koolstofstructuren voorkomen die uit verschillende laagjes koolstof-atomen bestaan (zogeheten koolstof-uien).

De ster moet bovendien wat heter zwaarder zijn dan de zon, zodat de schijf voldoende wordt opgewarmd. Daarnaast moet hij deel uitmaken van een dubbelster, en moet de begeleider een kleine rode dwergster zijn, waarop regelmatig krachtige röntgenuitbarstingen voorkomen.

De energierijke straling en de elektrisch geladen deeltjes van zo'n röntgenvlam oefenen een enorme druk uit op de kleine koolstof-uien, waardoor er microscopische diamantkorreltjes ontstaan - een proces dat in aardse laboratoria is aangetoond. Er moet dus wel aan veel voorwaarden worden voldaan; reden waarom diamanten ook in het heelal heel zeldzaam zijn.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: XMM-Newton onthult kosmische steen van Rosetta
Lees ook: Witte dwerg explodeert in de buurt van zwart gat
Lees ook: Witte dwergen worden als raketten weggeschoten
Lees ook: De dodendans van witte dwergsterren
Lees ook: NGC 2440: Cocon van een nieuwe witte dwerg
Lees ook: Nieuw type witte dwergster ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.