Nieuws

Obama laat shuttles ook na 2010 toe

Geplaatst op 07-05-2009 om 20u36 door Bert Carrein - 1304 keer gelezen
Nieuws

De Amerikaanse president Barack Obama zal de NASA niet dwingen de shuttlevloot op stal te zetten indien de voorziene resterende vluchten toch de deadline van 2010 zouden overschrijden. Dat schrijft de krant Florida Today.

Na het dodelijke ongeluk met het ruimteveer Columbia op 1 februari 2003 had de toenmalige regering-Bush de NASA gelast de resterende drie shuttles in 2010 uit dienst te nemen. Dit is ook het tijdstip waarop de Amerikaanse bijdrage tot de bouw van het Internationaal Ruimtestation ISS rond moet zijn.

Bedoeling was dat er een nieuw lanceersysteem zou komen in het kader van de terugkeer naar de Maan en latere bemande missies naar Mars.

Maar de bouw van het ISS heeft na het ongeluk door allerlei oorzaken alweer extra vertraging opgelopen. Waardoor menigeen begon te opperen dat de constructie in 2010 niet af kan zijn, ook gezien er nog een laatste opknapbeurt van de Hubble Ruimtetelescoop komt.

Bovendien zit er ook vertraging op de ontwikkeling van de nieuwe raket en het ruimtetuig voor bemand transport. Daardoor ontstond er in Florida ongerustheid over het aantal jobs dat zou sneuvelen en reeds sneuvelde met het uit dienst nemen van de shuttle. Met alle gevolgen van dien voor de veiligheid bij de resterende missies.

Zelf ooit meegevlogen met een ruimtependel en fervant voorstander van de bemande ruimtevaart, heeft in het bijzonder senator Bill Nelson in het Witte Huis gelobbyd om de shuttle alsnog na 2010 te kunnen laten vliegen.

Hij zei tegenover Florida Today dat het Witte Huis hem de twee laatste dagen heeft verzekerd dat de negen resterende shuttlemissies kunnen worden uitgevoerd, zelfs tot in 2011.

Wat niet wegneemt dat Obama tegelijk verlangt dat men zich aan de opgelegde kalender houdt, aldus de doorgaans goed geïnformeerde krant. Meer duidelijkheid moet er komen wanneer de vijfjarenbegroting voor de NASA bekend wordt gemaakt.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: NASA perplex over brokstuk dat Endeavour raakte
Lees ook: Laatste kans voor Atlantis
Lees ook: Morgenvroeg live lancering spaceshuttle Discovery!
Lees ook: Aftelklok Atlantis terug gestart
Lees ook: Discovery veilig geland in Florida
Lees ook: Discovery klaar voor lancering

Bekijk alle berichten uit deze categorie.