Nieuws

Donker terrein op Saturnusmaan Iapetus

Geplaatst op 09-05-2009 om 13u21 door Bert Carrein - 1991 keer gelezen
Nieuws

Waarom zijn grote delen van het oppervlak van Iapetus zo zwart als kool? Niemand weet het zeker. Iapetus, de op twee na grootste maan van Saturnus, werd aan een nieuwe inspectie onderworpen toen de rondom Saturnus draaiende Cassini ruimtesonde langs de geheimzinnige wereld scheerde.

Het donkere materiaal bedekt het grootste deel van het in de onderstaande afbeelding zichtbare oppervlak, terwijl een klein gebied boven in beeld, dat vrijwel wit lijkt, qua kleur en mate waarin het licht reflecteert meer typisch is voor de andere manen van Saturnus. Het onbekende materiaal bedekt ongeveer de helft van de 1500 km grote maan.

Het materiaal is zó donker dat het minder dan 5% van het invallende zonlicht weerkaatst. Aangezien het de aanwezige kraters bedekt moet het pas verspreid zijn nadat deze kraters werden geslagen. Iapetus heeft nog meer onverklaarde structuren. Het heldere deel van Iapetus is bedekt met nog niet vreemde lange dunne strepen. De baan van Iapetus is eveneens vreemd, aangezien zijn baanvlak een ongebruikelijk grote hoek van 15° met het baanvlak van Saturnus maakt.

En rond een groot deel van Iapetus loopt een rare richel met een hoogte van ongeveer 13 km — hier nèt zichtbaar nabij de onderrand. Gek genoeg loopt deze richel vrijwel parallel aan de evenaar van Iapetus. De exacte vorm van Iapetus is nog niet bepaald, maar de afbeeldingen duiden er op dat deze behoorlijk vreemd is — min of meer de vorm van een walnoot of perzikpit. De vorming en geschiedenis van deze mysterieuze maan zijn op dit moment nog onderwerp van actieve studie.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Donkere vlekken op Saturnusmaan Iapetus
Lees ook: Vreemde structuur in ringen van Saturnus
Lees ook: Schaduwen wijzen op deeltjes in ringen Saturnus
Lees ook: Mimas: de kleine maan met grote krater
Lees ook: Saturnussikkel
Lees ook: Raadsel van Saturnusring opgelost

Bekijk alle berichten uit deze categorie.