Nieuws

Op zoek naar Theia

Geplaatst op 13-05-2009 om 10u54 door Bert Carrein - 3971 keer gelezen
Nieuws

Draaide er in de buurt van de aarde ooit een andere planeet rond de zon? Veel sterrenkundigen denken van wel. De hypothetische planeet - ongeveer zo groot als Mars - heeft zelfs een naam gekregen: Theia, naar de Griekse titaan die maangodin Selene ter wereld bracht. Een toepasselijke naam, want volgens een populaire theorie is de maan ontstaan toen Theia ca. 4,5 miljard jaar geleden in botsing kwam met de aarde.

De brokstukken van die catastrofe klonterden later samen tot onze maan. Alleen op die manier kunnen sterrenkundigen de grote relatieve afmetingen en de bijzondere chemische samenstelling van de maan verklaren. Maar waar zou zo'n grote planeet vandaan kunnen komen?

De Amerikaanse theoretici Edward Belbruno en Richard Gott denken dat Theia in de prille jeugd van het zonnestelsel is ontstaan uit kleine brokstukken (planetoïden of planetesimalen) die bijeengeveegd werden in een van de zogeheten libratiepunten van de aardbaan - twee relatief stabiele gebieden in de baan van de aarde om de zon. Ook in de libratiepunten van Jupiter zijn wolken van planetoïden ontdekt (de zogeheten Trojanen).

Een latere zwaartekrachtsstoring, misschien door een andere (proto-) planeet, zou Theia dan uit dat libratiepunt hebben gestoten, waarna het hemellichaam met de aarde in botsing kwam. In de libratiepunten kunnen zich echter nog steeds brokstukken bevinden die dateren uit de ontstaansperiode van Theia. Speurtochten in de libratiepunten van de aarde hebben tot op heden geen objecten aan het licht gebracht groter dan een paar kilometer; kleinere objecten zijn vanaf de aarde niet te zien.

De komende maanden bewegen de twee Amerikaanse STEREO-ruimtesondes echter door de libratiegebieden van de aardbaan. STEREO is een NASA-project voor onderzoek van de zon en de zonnewind (de stroom van elektrisch geladen deeltjes die door de zon de ruimte in wordt geblazen). De camera's aan boord van de twee identieke STEREO-ruimtesondes zullen dan ook ingezet worden om jacht te maken op 'trojanen' in de aardbaan. De vondst van zulke 'Theiasteroïden' zou een sterke ondersteuning vormen voor de theorie dat Theia inderdaad in een van de libratiepunten is ontstaan.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Wat is nu een planeet?
Lees ook: Ons zonnestelsel heeft een eivorm
Lees ook: Zonnestelsel opgang boven Vuureiland
Lees ook: Nieuwe inzichten in ontstaan zonnestelsel
Lees ook: Dwergplaneet krijgt de naam Eris
Lees ook: Belgisch-Japanse expeditie zoekt meteorieten op Zuidpool

Bekijk alle berichten uit deze categorie.