Nieuws

Bolvormige sterrenhopen

Geplaatst op 06-09-2006 om 14u52 door Bert Carrein - 1898 keer gelezen
Nieuws

Vaak worden bolvormige clusters bekeken als de meest saaie objecten van het heelal. Toch zijn er aanwijzingen dat er hete heliumsterren in bolhopen kunnen zitten, wat de objecten plots veel interessanter doet lijken. De hete heliumsterren hebben niet dezelfde leeftijd als de overige sterren in de bolhopen.

Eerder was men ervan overtuigd dat alle sterren in een bolhoop dezelfde samenstelling en dezelfde leeftijd hadden. Ze ontstonden dus allemaal uit dezelfde sferische gaswolk. Twee jaar geleden deden wetenschappers echter een vreemde ontdekking: Omega Centauri bevat hete heliumsterren. Deze bolhoop staat er echter om bekend om een uitzondering te zijn op verscheidene regels. Daarom werd er dus geen rekening meegehouden, meldt Alison Sills van de McMaster Universiteit in Hamilton, Ontario.

Recentelijk heeft een Italiaans onderzoeksteam echter gelijkaardige sterren gevonden in een andere sterrenhoop, NGC 2808. De ontdekking van heliumsterren in dit meer normale object suggereert dat meerdere gelijkaardige sterren kunnen bestaan in alle bolvormige sterrenhopen.

Het Italiaans team komt eveneens met een mogelijke theorie over de heliumsterren op de proppen. Ze stellen dat er 100 miljoen jaar na de vorming van een bolvormige sterrenhoop gassen zoals helium en zwaardere elementen worden uitgestoten door de grotere sterren. De desbetreffende gassen settelden zich in het centrum van de bolhoop en maakten een nieuwe generatie van sterren.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: De heldere ster Betelgeuze krimpt
Lees ook: NGC 602 en verder weg
Lees ook: Ontstaan zwaarste sterren stelt astronomen voor raadsel
Lees ook: Eta Carinae produceert hoogenergetische straling
Lees ook: Röntgensterren in de Orionnevel
Lees ook: NGC 2467: van gas tot sterren

Bekijk alle berichten uit deze categorie.