Nieuws

De lente breekt aan op Mars

Geplaatst op 12-05-2009 om 09u54 door Bert Carrein - 2173 keer gelezen
Nieuws

Het voorjaar is aangebroken op de Mars-zuidpool. De temperatuur, die in de poolwinter wel min 140 graden Celsius kon zijn, loopt langzaam op en de metersdikke laag ‘droogijs’ (vast kooldioxide) begint te verdampen. Dit levert op bepaalde plaatsen het bijgaande beeld op.

De grillige vlekken worden ‘spiders’ (spinnen) genoemd. Het is nog niet zeker hoe ze ontstaan, aannemelijk is dat zich onder de sterke korst van vast CO2 geleidelijk aan gasvormig CO2 ophoopt en dat dit op den duur door zwakke plekken heen breekt. Daarbij komt ook wat bodemmateriaal omhoog dat vervolgens door de wind wordt meegenomen.

Tot op heden is zo’n explosie zelf niet gefotografeerd. De gedetailleerde opname is gemaakt door Nasa-sonde Mars Reconnais-sance Orbiter, die in maart 2006 bij Mars aankwam. De foto (van 4 februari) toont een terrein van ongeveer 1 bij 1 kilometer. De planeet Mars heeft net als de aarde seizoenen omdat de Mars-as scheef staat op de baan waarin Mars om de zon draait.

Maar de seizoen ontwikkelen zich anders dan op aarde, mede doordat Mars zo ver van de zon staat.Het belangrijkste onderscheid komt van het verschil in atmosfeer. Mars heeft een uiterst ijle dampkring die voor 95 procent bestaat uit CO2 en verder wat stikstof en argon en een spoortje waterdamp. De bulk van het CO2 komt voor als droogijs dat met het wisselen van de seizoenen van de ene naar de andere pool verhuist. Onder het CO2 zit ook een flinterdun laagje waterijs.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Schommelingen zorgen voor ijstijden op Mars
Lees ook: NASA stelt marsmissie uit
Lees ook: Europese Mars Conferentie voor het eerst in België
Lees ook: Oorsprong van methaan op Mars nog steeds niet achterhaald
Lees ook: Nieuwse inzichten over water op de Rode Planeet
Lees ook: Mars 3,5 miljard jaar geleden voor een derde onder water

Bekijk alle berichten uit deze categorie.