Nieuws

Vela supernova restant in zichtbaar licht

Geplaatst op 13-05-2009 om 14u34 door Bert Carrein - 5546 keer gelezen
Nieuws

De ontploffing is voorbij maar de gevolgen duren voort. Ongeveer elfduizend jaar geleden verscheen kortstondig een vreemd lichtpunt aan de hemel — een exploderende ster in het sterrenbeeld Vela (Zeilen) — dat wellicht door mensen rond het begin van de opgetekende geschiedenis werd gezien.

De buitenlagen van de ster knalden tegen het omringende interstellaire medium en brachten een schokgolf op gang die vandaag de dag nog steeds te zien is. Die min of meer bolvormige, uitdijende schokgolf is goed zichtbaar in röntgenstraling.

De onderstaande afbeelding legt veel van de filamentaire details in de reusachtige schok in zichtbaar licht vast. Het schokfront meet inmiddels bijna 100 lichtjaar in doorsnede en spant twintig maal de diameter van de volle Maan aan de hemel. Naarmate het gas van de ontplofte ster vandaan spoed, vervalt het en reageert met het interstellaire medium, waarbij licht in vele verschillende kleuren en energiebanden wordt geproduceerd.

In het centrum van de Vela Supernovarest bleef een pulsar achter — een sterrest met de dichtheid van nucleaire materie die meer dan tien maal per seconde rond zijn as draait.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: Digitized Sky Survey, ESA/ESO/NASA FITS Liberator
Kleurencomposiet: Davide De Martin (Skyfactory)

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Resten supernovae natuurlijke deeltjesversnellers
Lees ook: Simeos 147: Supernovarest
Lees ook: Krijgen we binnenkort een tweede zon aan de hemel? (updates)
Lees ook: Monsters op Antarctica wijzen op supernova
Lees ook: Een nieuw type supernova ontdekt
Lees ook: Nieuwe kijk op supernova restant door Chandra

Bekijk alle berichten uit deze categorie.