Nieuws

Paardekop- en Orionnevel

Geplaatst op 15-05-2009 om 11u58 door Bert Carrein - 4502 keer gelezen
Nieuws

Drijvend op 1500 lichtjaar afstand in één van de meest herkende sterrenbeelden aan de nachtelijke winterhemel vormen de opgloeiende Orionnevel en de donkere Paardekopnevel contrasterende kosmische bezienswaardigheden.

Ze zijn hier beide te zien in tegenovergestelde hoeken van dit adembenemende mosaïek, gemaakt met behulp van een digitale camera achter een kleine telescoop. Het magnifieke emissiegebied, de Orionnevel (oftewel M 42), ziet u rechtsboven in beeld. Daar direct links bevindt zich een prominent blauwe reflectienevel die soms wel de Rennende Man wordt genoemd.

De Paardekopnevel is een donkere wolk, die links onderin als een kleine donkere inkeping in silhouet verschijnt tegen de rode gloed van een langgerekte emissienevel. Alnitak is de meest oostelijke ster in Orion's Gordel en is de helderste ster links van de Paardekop.

Onder Alnitak bevindt zich de Vlamnevel, met wolken van heldere emissie doorregen door dramatisch donkere stoflanen. Overal in deze diepe opname zijn filamenten van opgloeiend waterstofgas makkelijk te ontwaren.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Dale J. Martin (Massapoag Pond Obs.)

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: De nachthemel versierd
Lees ook: Lentehemel
Lees ook: Hemelpanorama boven het Saldameer
Lees ook: Tweelingen
Lees ook: Blauwe Maan
Lees ook: Mars en Orion Boven Monument Valley

Bekijk alle berichten uit deze categorie.