Nieuws

Laatste kans voor Atlantis

Geplaatst op 09-09-2006 om 14u53 door Bert Carrein - 1737 keer gelezen
Nieuws

Update 17h23: main engine cutoff! Space Shuttle Atlantis is in een baan om de aarde.

Update 17h14: liftoff! Missie STS-115 is begonnen.

Update 17h05: T minus 9 minutes and counting! Alle vluchtleiders hebben zojuist hun go gegeven, en het begint er nu echt naar uit te zien dat Atlantis vandaag zal vliegen. Enkel een onverwacht probleem kan nog een hold bij T-31s veroorzaken.

Update 16h20: zopas is de countdown in de laatste ingebouwde hold (T-9m) terechtgekomen. Tijdens deze zullen de go/no go calls afgeroepen worden. Om 17h05 dan begint de finale aftelling.

Update 15h07: alle zes astronauten zijn aan boord van Space Shuttle Atlantis, en het luik is verzegeld. De kans op slecht weer blijft slechts 20%. Het ziet ernaar uit dat zevende keer wel eens goede keer zou kunnen worden voor STS-115.

Update 13h27: zopas zijn de astronauten in de Astrovan gestapt, die hen naar het lanceerplatform zal brengen. Alles ziet er nog steeds goed uit.

Met nog zes uur te gaan tot de geplande lancering om 17h14m55s van Space Shuttle Atlantis ziet alles er goed uit, in tegenstelling tot de vorige dagen. Na het ledigen en hervullen van de externe tank bleek de gefaalde sensor opnieuw te functioneren. De kans op goed weer bedgraagt 80%. Missie STS-115 onder het commando van Brent Jett is de eerste missie sinds de Columbiaramp die effectief zal werken aan de verdere uitbouw van het internationaal ruimtestation. Vandaag is de laatste lanceermogelijkheid: overlapping met een Soyuzmissie (die op dezelfde plaats aan het ISS moet dokken) en de eis op lancering bij daglicht, zouden de missie dan uitstellen tot ten vroegste eind oktober.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Lancering Discovery uitgesteld
Lees ook: Shuttle Atlantis succesvol naar ISS gelanceerd
Lees ook: Ruimteveer Discovery eindelijk gelanceerd!
Lees ook: Endeavour veilig geland na 25e missie
Lees ook: NASA perplex over brokstuk dat Endeavour raakte
Lees ook: Lancering Atlantis uitgesteld

Bekijk alle berichten uit deze categorie.