Nieuws

Tweede ruimtewandeling bij Hubble succesvol afgesloten

Geplaatst op 16-05-2009 om 12u14 door Bert Carrein - 2312 keer gelezen
Nieuws

Nadat ook Good en Massimino overuren hebben gepresteerd, is vrijdag hun ruimtewandeling na bijna acht uur succesvol afgesloten, zo was rechtstreeks op NASA TV te volgen.

Door de strubbelingen met de nieuwe gyroscopen raakte het werk anderhalf tot twee uur achter op schema. Niettemin besliste de NASA een eerste reeks batterijen van de Hubble toch nog te laten vervangen en de hele bemanning een uurtje later de bedstee te laten opzoeken.

Het duo heeft officieel 7 uur 56 minuten buiten gewerkt, wat het totaal voor deze vijfde opknapbeurt van de Hubble op 15 uur 16 minuten brengt. Het uitje van vrijdag is de achtste langste ruimtewandeling aller tijden, aldus de NASA.

Sinds de Hubble in 1993 voor het eerst bezoek van de ruimtewegenwacht kreeg, is tijdens 20 ruimtewandelingen al 151 uur 46 minuten aan de Amerikaans-Europese kijker gewerkt.

Overigens bleken de vrijdag nieuw geplaatste gyro's bij een eerste test ook te werken, waardoor deze servicemissie van de Hubble al voor zowat de helft is geslaagd. Zaterdag is er een derde ruimtewandeling.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Hubble zweeft vrij
Lees ook: Batterijen en sensor Hubble succesvol vervangen
Lees ook: De Hubble laat weer verbluffende resultaten zien
Lees ook: Publiek beslist over Hubble-opname
Lees ook: Hubble repareren boven de aarde
Lees ook: Astronaut breekt stuk van antenne Hubble af

Bekijk alle berichten uit deze categorie.