Nieuws

Ruimteschroot terughalen voorkomt botsingen

Geplaatst op 23-05-2009 om 15u35 door Bert Carrein - 2116 keer gelezen
Nieuws

Het gevaar dat het toenemend ruimteschroot vormt is enkel in te dijken als het naar de Aarde wordt teruggehaald, zo heeft de expert ter zake van het Europese Ruimtevaart-bureau ESA, Heiner Klinkrad, vandaag op een een internationale conferentie in Darmstadt gezegd.

Zowat 600.000 voorwerpen groter dan een kubieke centimeter, van complete rakettrappen en afgedankte satellieten over gereedschapstassen en schroeven-draaiers tot brokstukken van maar enkele centimers groot, wentelen rond de Aarde. Het aantal nog kleinere voorwerpen is nog veel groter. Zo zouden er 150 miljoen deeltjes van een kubieke millimeter ook de ruimte onveilig maken.

Vooral tussen 850 en 1.500 km hoogte is er veel afval. Hoe hoger de objecten hun baan draaien, hoe langer zij daar blijven. Het gevaar op botsingen is reeël, hoewel het schroot met radars en telescopen in de gaten wordt gehouden, zo bleek onlangs bij de mysterieuze aanvaring tussen een actieve Amerikaanse telecomsatelliet en een afgedankte Russische militaire satelliet.

Ook is de bemanning van het Internationaal Ruimtestation enkele weken geleden ijlings naar de Sojorez reddings-capsule gezweefd omdat een aankomend brokstuk te laat was opgemerkt om een uitwijkmanoeuvre uit te voeren. Zulke manoeuvres zijn trouwens niet zeldzaam. Het probleem is ook dat niet alle banen van schroot bekend zijn, in het bijzonder wanneer het klein is. Terughalen: duur en technisch moeilijk.

De beste manier om het probleem te verzachten, is alle rommel terughalen, zei Klinkrad. "Maar dat wordt technisch moeilijk en duur". De ruimtevaartmogendheden zijn zich van het probleem bewust. De conferentie in het Europees Ruimtevluchtleidingscentrum ESOC te Darmstadt, die tot donderdag duurt en 300 specialisten lokte, is daarvan een voorbeeld.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Zuid-Koreaanse astronaute was bang tijdens terugkeer
Lees ook: Eerste Nederlander met meer dan één ruimtevlucht
Lees ook: Vervroegde terugkeer van STS-118
Lees ook: Lancering Goce-satelliet ten vroegste in februari
Lees ook: Boeing stuurt toeristen ruimte in met futuristische capsule
Lees ook: Endeavour komt terug naar huis

Bekijk alle berichten uit deze categorie.