Nieuws

Infraroodopname van M33 door Spitzer

Geplaatst op 24-05-2009 om 20u01 door Bert Carrein - 1996 keer gelezen
Nieuws

Het nabijgelegen spiraalvormige sterrenstelsel M33 (het Driehoek-stelsel, genoemd naar het kleine sterrenbeeld waarin het zich bevindt) is in detail waargenomen met NASA's Spitzer Space Telescope, die infraroodstraling uit het heelal waarneemt.

Op de infraroodopname zijn afzonderlijke sterren te zien (waaronder voorgrondsterren in ons eigen Melkwegstelsel) en veel actieve stervormingsgebieden in de spiraalarmen van het stelsel. Op infrarode golflengten is koeler materiaal waarneembaar dan in zichtbaar licht; het stelsel strekt zich op de infraroodfoto dan ook verder uit dan op 'gewone' foto's.

M33 staat op een afstand van 2,9 miljoen lichtjaar en is na het Andromedastelsel het dichtstbijzijnde grote sterrenstelsel in het heelal. De foto is vrijgegeven in het kader van de wereldwijde publieksmanifestatie '100 uur van de sterrenkunde'. NASA presenteert tegelijkertijd ook nieuwe opnamen van de Galaxy Evolutin Explorer (een ultravioletopname van de planetaire nevel NGC 3242) en een Hubble-foto van de botsende sterrenstelsels Arp 274.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Lyman Alfa Blob
Lees ook: NGC 6240: Botsende melkwegstelsels
Lees ook: Piepjonge en hyperactieve sterrenfabriek ontdekt
Lees ook: Melkwegstelsel NGC 3628 op zijn kant
Lees ook: Reuzenstelsel M87 onderzocht
Lees ook: Diepe opname van het Draaikolkstelsel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.