Nieuws

Astronaut breekt stuk van antenne Hubble af

Geplaatst op 19-05-2009 om 12u58 door Bert Carrein - 3599 keer gelezen
Nieuws

De vijfde en laatste ruimtewandeling van de missie om de Hubble ruimtetelescoop te herstellen, zit erop. Het uitje van astronauten Grunsfeld en Feustel heeft 7 uur en 2 minuten geduurd, ruim een uur langer dan voorzien. Het had immers op het einde nog een verrassing in petto.

Vlak voor het duo opnieuw het luchtsas zou binnenzweven, botste astronaut John Grunsfeld met de 'rugzak' van zijn ruimtepak tegen een antenne van de Hubble. Daar brak een stuk van af, waardoor de astronauten nog een extra reparatie moesten uitvoeren. De voorbije vier dagen zijn alle opgelegde - en soms zeer gecompliceerde - taken met vrucht afgewerkt.

Alleen blijkt een van de drie kanalen van de zaterdag gerepareerde ACS-camera het niet te doen. In totaal hebben bij deze reparatie en opwaardering van de Hubble vier astronauten in twee paren 36 uur 56 minuten buiten gewerkt. Dat is meer dan bij elke vorige trip naar de Hubble afzonderlijk.

Voor alle vijf servicemissies naar de ruimtetelescoop samen is bij 23 ruimtewandelingen 166 uur buiten gewerkt. Volgens de NASA zou de Hubble binnen zowat drie weken het wetenschappelijk werk weer opnemen.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Hubble telescoop viert twintigste verjaardag
Lees ook: NASA herstelt Hubble
Lees ook: Hubble fotografeert M82
Lees ook: Prachtfoto van de Orionnevel
Lees ook: Hubble telescoop speelt hoofdrol in film
Lees ook: Hubble fotografeert quasar

Bekijk alle berichten uit deze categorie.