Nieuws

Spitzer getuige van stergeboorte

Geplaatst op 13-09-2006 om 14u57 door Bert Carrein - 1523 keer gelezen
Nieuws

NASA's ruimtetelescoop Spitzer onthult nieuwe beelden van een plaats in het heelal waar nieuwe sterren geboren worden. Met behulp van de Infrared Array Camera (IRAC) werden er beelden gemaakt van een prachtige geboorteplaats van sterren, van een beginnende ophoping van gas tot jonge sterren. Deze kraamkliniek van sterren is nog nooit zo gedetailleerd gefotografeerd.

Het desbetreffende object vinden we op 21 000 lichtjaren afstand in het sterrenbeeld Cepheus. Het was de eerste waarneming van Spitzer, sinds dat de ruimtetelescoop tijdelijk buiten dienst was. Op 18 augustus was de hoofdcomputer van Spitzer plots heropgestart. Na onderzoek van het Spitzer team werd er echter geen verklaring gevonden voor de plotse problemen. De ruimtetelescoop kon dus zonder problemen de waarnemingen hervatten op 30 augustus. Enkele uren na het inwerking stellen van de telescoop werden de beelden van de stergeboorte gemaakt.

Een ster ontstaat wanneer een gaswolk ineenstort onder zijn eigen gewicht. In de eerste miljoenen jaren van zijn leven is een ster verborgen in zichtbaar licht door het licht van zijn geboortegebied. Naarmate de ster ouder wordt, wint het aan windkracht en straling waardoor de ster het omringende materiaal kan verwijderen. Stilaan wordt de ster zichtbaar. Op de foto's die Spitzer ons bracht, zien we enkele sterren die nog niet in zichtbaar licht waarneembaar zijn.

Het beeld dat werd gemaakt toont dus de sterren in een eerste stadium van hun leven. De geelgroene gloed in het centrum van de gaswolk toont aan dat in het centrum van de wolk er een ster is die vroeg in de vormingsfase zit. Boven en onder deze geelgroene gloed zien we al meer geëvolueerde sterren. De oudste regio zien we vlak boven de centrale gloed, in een paarse blauwachtige kleur, een ster is bijna klaar om zichtbaar licht uit te zenden.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: De donkere rivier naar Antares
Lees ook: Pleiaden en Sterrenstof
Lees ook: Ontstaan zwaarste sterren stelt astronomen voor raadsel
Lees ook: NGC 2467: van gas tot sterren
Lees ook: Nog meer stervorming buiten sterrenstelsels ontdekt
Lees ook: Astronomen ontdekken zwaarste ster ooit

Bekijk alle berichten uit deze categorie.