Nieuws

Hubble repareren boven de aarde

Geplaatst op 23-05-2009 om 15u38 door Bert Carrein - 5215 keer gelezen
Nieuws

Waar is die astronaut mee bezig? Hij repareert de Hubble Ruimtetelescoop. Tijdens de vierde onderhoudsbeurt van Hubble, voor zowel reparaties als upgrades, is de aan de robotarm van het ruimteveer vastgekoppelde astronaut Michael Good hier druk aan het werk in een geopend compartiment van de ruimtetelescoop.

Ver daar onder (of boven) is te zien hoe de terminator, de scheidingslijn tussen dag en nacht, over planeet Aarde loopt. Sinds het ruimteveer Atlantis vorige week woensdag Hubble wist te vangen, zijn er vijf lange ruimtewandelingen uitgevoerd om de ouder wordende ruimtetelescoop te repareren en op te waarderen.

Tijdens één van de ambitieuzere missies in een baan rond de Aarde tot nog toe heeft het team van astronauten een nieuwe groothoek camera (Wide Field Camera 3) geïnstalleerd, zowel de kapotte Advanced Camera for Surveys als de Space Telescope Imaging Spectrograph gerepareerd, en de niet langer nodige correctieve optica module COSTAR vervangen met een nieuwe Cosmic Origins Spectrograph.

Andere onderhoudstaken betroffen ondermeer de vervanging van de inmiddels 19 jaar oude accu's, gyroscoop (vliegwiel) sensoren, en isolatiedekens en -panelen. Hubble's instrumenten zullen de komende weken uitgebreid worden getest en gecalibreerd, terwijl Atlantis zich voorbereid op de terugkeer naar de Aarde, later deze week.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: STS-125 Bemanning, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Hubble krijgt onderhoudsbeurt
Lees ook: Hubble maakt spectaculaire foto
Lees ook: Publiek beslist over Hubble-opname
Lees ook: Hubble-telescoop wordt beter
Lees ook: Vierde ruimtewandeling bij Hubble was succes
Lees ook: Prachtfoto van de Orionnevel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.