Nieuws

James Webb Telescope in constructie

Geplaatst op 25-05-2009 om 18u14 door Bert Carrein - 2315 keer gelezen
Nieuws

De eerste van de achttien zeshoekige spiegelsegmenten voor de toekomstige James Webb Space Telescope heeft met succes een cryogeen testprogramma ondergaan.

Daarbij is het ca. 1,5 meter grote spiegelsegment afgekoeld tot 25 graden boven het absolute nulpunt (-248 graden Celsius), in een ruim 200 kubieke meter grote heliumgekoelde tank bij NASA's Marshall Space Flight Center in Huntsville, Alabama. De James Webb-ruimtetelescoop - de infrarode opvolger van de Hubble Space Telescope - krijgt een spiegelmiddellijn van 6,5 meter.

De spiegel gaat bestaan uit achttien segmenten waarvan het spiegelend oppervlak geslepen moet worden met een nauwkeurigheid van 20 nanometer. Die vormnauwkeurigheid moet gerealiseerd zijn nadat de spiegel in zijn baan om de zon aan de lage temperatuur van de ruimte is blootgesteld, vandaar de koudetests.

In juni 2011 moeten alle spiegelsegmenten zijn getest; de lancering van de Webb Space Telescope (die gebouwd wordt door de Northrop Grumman Corporation) staat gepland voor 2013.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Amerikaans-Japanse samenwerking met de Subaru telescoop
Lees ook: Infraroodtelescoop gelanceerd
Lees ook: China begint met bouw grootste radiotelescoop te wereld
Lees ook: Spanje neemt grootste telescoop ter wereld in gebruik
Lees ook: Hoogenergetische deeltjestelescoop voorspelt ruimteweer
Lees ook: First light Gran Telescopio Canarias

Bekijk alle berichten uit deze categorie.