Nieuws

Frank De Winne maakt zich klaar voor vertrek naar ISS

Geplaatst op 26-05-2009 om 10u53 door Bert Carrein - 4907 keer gelezen
Nieuws

Als alles goed gaat, vertrekt de Belgische astronaut Frank De Winne woensdag op de Russische basis Bajkonoer in Kazachstan met een Russische Sojoez voor een tweede keer naar het Internationaal Ruimtestation ISS en wordt hij als tweede Belg in de ruimte ook de eerste Belg die twee vluchten maakt. Dit keer verblijft De Winne zes maanden in het ISS en hij wordt er zelfs gezagvoerder. De aanloop naar de lancering verloopt zonder problemen, hoewel een zieke Belgische cameraman even voor ophef zorgde.

De zieke cameraman werd opgemerkt door de Russische begeleidster van de journalisten. Zij verwittigde haar overste en uit voorzorg werd de man naar een ziekenhuis gebracht. Hij blijkt niets ernstig te hebben. Hij heeft geen koorts en zeker geen griep. De man moet wel uit pure voorzorg in het ziekenhuis blijven tot de terugkeer van de journalisten naar ons land donderdag. Even moesten alle andere journalisten ook in quarentaine blijven, maar ze mogen intussen weer vrij rondlopen. De journalisten zullen wel onderzocht worden en eventueel medicatie krijgen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsFrank De Winne zit intussen zelf ook in afzondering. Op het lanceerplatform waar op 4 oktober 1957 de eerste Spoetnik en op 12 april 1961 Joeri Gagarin werden gelanceerd, moet woensdag om 12.34 uur Belgische tijd een Sojoez-FG draagraket vertrekken. Zowat acht minuten later moet het werkpaard van de Russische ruimtevaart de ruim zeven ton wegende Sojoez TMA-15 capsule autonoom op jacht naar het ISS sturen. Gezagvoerder is de Rus Roman Romanenko, zoon van kosmonaut Joeri Romanenko, terwijl de Canadees Robert Thirsk het derde bemanningslid is.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsRomanenko wordt als het enige 'groentje' van deze Sojoez meteen de 498ste mens in de ruimte en de 101ste Rus die van op Bajkonoer de ruimte in gaat. Waar De Winne (48) in het najaar van 2002 meevloog met een elfdaagse Russische 'taxivlucht' naar het ISS ter omruiling van een Sojoez-capsule en België die vlucht toen voor zowat 16 miljoen euro had betaald, vliegt hij nu op een Amerikaanse stoel na selectie door de partners in het ISS. België betaalt dan ook niks, terwijl er ook geen specifiek Belgische wetenschappelijke experimenten zullen zijn.

Na de koppeling aan het ISS vrijdag, in principe om 14.36 uur Belgische tijd, zullen er voor het eerst zes mensen permanent wonen en werken in het complex dat daarvoor eigenlijk pas klaar geraakt is. De verwelkomers van dienst zijn de Rus Gennadi Padalka, de Amerikaan Michael Barrat, en de Japanner Koichi Wakata. Na aankomst blijft De Winne vluchtingenieur van de OasISS-missie en is hij na Thomas Reiter en Léopold Eyharts het derde Europese vaste bemanningslid van het station.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsIn oktober verandert zijn status, wanneer de 21ste hoofdbemanning van het ISS is aangemeerd en Padalka plus Barrat naar huis gaan. Dan wordt de Belg voor zowat twee maanden de eerste niet-Amerikaanse of niet-Russische gezagvoerder over het complex waarvan de basismodule in 1998 is gelanceerd. Dat houdt onder andere in dat hij verantwoordelijk wordt voor eventuele noodprocedures.

Tijdens het hele verblijf van De Winne beleeft het ISS een druk komen en gaan van ruimteschepen. Een hoogtepunt daarbij wordt in september het vangen met de robotarm van het complex van de eerste onbemande Japanse vrachtcargo HTV-1. Ook beleeft de tweede Belg in de ruimte de aankoppeling van een nieuwe Russische researchmodule, de aanhechting van het derde deel van de Japanse onderzoeksmodule Kibo en krijgt hij bezoek van een met een shuttle meevliegende ESA-collega, de Zweed Christer Fuglesang.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsDe Winne is gekwalificeerd als ruimtewandelaar. Overal ter wereld geniet hij veel prestige vanwege zijn bekwaamheid op alle vlakken. Hij was in 2002 dan ook de eerste niet-Russische vluchtingenieur in een Sojoez en moest toen twee verschillende types van de capsule leren beheersen.

Zijn drie kinderen en zijn echtgenote Lena Clark zullen de lancering op Bajkonoer bijwonen, net als prins Filip plus de ministers Sabine Laruelle (wetenschapsbeleid) en Pieter De Crem (defensie). Opmerkelijk is de aanwezigheid van een ruime delegatie van de Volkssterrenwacht Urania in Hove, die hun dure en gecompliceerde reis op geheel eigen kracht organiseerde.

De rode draad doorheen de OasISS-missie van De Winne is wetenschappelijk onderzoek. Dat gebeurt niet alleen in het vorig jaar aangehechte Europees lab Columbus, maar ook in andere modules. De Winne keert in november met Romanenko en Thirsk naar de Aarde terug met hetzelfde ruimteschip als bij de heenreis, wat de nieuwe regel wordt sinds de spacemeccano in november 2000 permanent bemand is.

Zowel Eén als vtm zullen woensdag een extra nieuwsuitzending brengen. Zo zal de lancering rechtstreeks te zien zijn. Ze starten hun programma om 12.00 uur. Voor vtm brengen Boudewijn van Spilbeeck en Jill Peeters live verslag uit vanop de lanceerbasis. Stef Wauters ontvangt in de studio in Vilvoorde onder meer wetenschapper Gerard Bodifée en Bart Hendrickx, specialist Russische ruimtevaart van volksterrenwacht Urania.

Tijdens het extra journaal op Eén ontvangt Freek Braeckman dan weer Dirk Frimout, de eerste Belg in de ruimte. Voorts geeft Wim Willems commentaar bij de lancering zelf en brengt Tijs Mauroo rechtstreeks verslag uit vanuit Bajkonoer.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Herbekijk de lancering van de Sojoez met Frank De Winne
Lees ook: Amerika moet na 2011 naar de ruimte met Sojoez
Lees ook: Bemanning Soyuz ontsnapt net aan de dood
Lees ook: Sojoez met ruimtetoerist succesvol gelanceerd
Lees ook: Belgische instrumenten in Russische capsule
Lees ook: Sojoez met nieuwe bemanning onderweg naar ISS

Bekijk alle berichten uit deze categorie.