Nieuws

Hubble zweeft vrij

Geplaatst op 26-05-2009 om 10u53 door Bert Carrein - 2460 keer gelezen
Nieuws

Waarom schieten we observatoria de ruimte in? De meeste telescopen bevinden zich op de grond. Vanaf de grond kun je grotere en zwaardere telescopen bouwen en ze makkelijker onderhouden en repareren. Het probleem is dat telescopen op het aardoppervlak door de aardatmosfeer heen moeten kijken.

Ten eerste blokkeert die dampkring een deel van het electromagnetische spectrum, en staat alleen toe dat een nauwe band van zichtbaar licht het oppervlak bereikt. Telescopen die het heelal op andere golflengten buiten het zichtbare spectrum verkennen, zoals die aan boord van het Chandra Röntgenobservatorium en de Fermi Gammastraling Ruimtetelescoop, dienen boven die absorberende aardatmosfeer te worden getild.

Ten tweede vertroebelt de dampkring het licht dat wel wordt doorgelaten. Die vertroebeling wordt veroorzaakt door variaties in dichtheid en de voortdurende beweging van lucht. Doordat hij hoog boven de dampkring in een baan rond de Aarde draait kan de hieronder afgebeelde Hubble Ruimtetelescoop — die vorige week door de astronauten van het ruimteveer Atlantis werd gevangen, gerepareerd, met nieuwe instrumenten uitgebreid, en weer werd losgelaten — veel scherpere afbeeldingen verkrijgen over een wijder bereik in golflengten.

Om precies te zijn kan HST, hoewel hij een spiegel heeft die 15× kleiner is qua lichtverzamelend oppervlak dan die van grote telescopen op de grond, toch fijnere detail oplossen. Een toekomstige grote ruimtetelescoop, de James Webb Space Telescope, zal naar verwachting in 2014 worden gelanceerd.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: STS-125 bemanning, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: NASA herstelt Hubble
Lees ook: Grote en kleine sterren
Lees ook: Missie Atlantis bijna mislukt door nukkige bout
Lees ook: Hubble maakt spectaculaire foto
Lees ook: Hubble gaat morgen weer aan het werk
Lees ook: Hubble fotografeert botsende stelsels

Bekijk alle berichten uit deze categorie.