Nieuws

Stoflanen in kleurrijke foto van Messier 96

Geplaatst op 26-05-2009 om 10u52 door Bert Carrein - 2492 keer gelezen
Nieuws

Stoflanen lijken rondom de kern van Messier 96 te wervelen in dit kleurrijke, gedetailleerde portret van dit mooie eilanduniversum. Natuurlijk is M 96 een spiraalstelsel dat, wanneer je de zwakke armen meerekent die zich buiten de heldere centrale delen uitstrekken, zo'n 100.000 lichtjaar in doorsnede meet — ongeveer zo groot als ons eigen Melkwegstelsel.

We weten dat M 96 op een afstand van 38 miljoen lichtjaar van ons vandaan staat, en dat het een dominant lid van de Leo I groep van melkwegstelsels is. Achtergrondstelsels en kleinere leden van de Leo I groep zijn ook te vinden in deze afbeelding, maar vaardig astrofotograaf Adam Block merkt op dat hij met name geboeid wordt door het edge-on spiraalstelsel dat zich áchter de buitenste spiraalarm bevindt (op ruwweg 10 uur volgens de wijzers van de klok).

Dit spiraalstelsel op z'n kant lijkt een vijf maal kleinere afmeting te hebben dan M 96. Is het in werkelijkheid echter vergelijkbaar qua afmeting met M 96, dan moet het ongeveer 5 maal verder weg staan.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Adam Block (Caelum Observatory), Met dank aan: R. Jay GaBany

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Eigenaardig melkwegstelselpaar Arp 87
Lees ook: Spiraalstelsel NGC 2841
Lees ook: Theorie voor vorming van stelsels op de proef gesteld
Lees ook: Balkspiraalstelsel NGC 1672
Lees ook: NGC 4676: Wanneer Muizen Botsen
Lees ook: NGC 6240: Botsende melkwegstelsels

Bekijk alle berichten uit deze categorie.