Nieuws

Diepe opname van het Draaikolkstelsel

Geplaatst op 27-05-2009 om 15u56 door Bert Carrein - 4591 keer gelezen
Nieuws

Volg in het sterrenbeeld Grote Beer de sterren in het handvat van het Steelpannetje, in de richting die van het pannetje afwijst, tot je uitkomt bij de laatste ster in het handvat.

Laat je telescoop dan een beetje naar het zuidwesten afzakken en met een beetje geluk vind je dit adembenemende paar van met elkaar wisselwerkende melkwegstelsels, die samen het 51e object vormen in de beroemde catalogus van Charles Messier. Het grote melkwegstelsel met zijn prominente spiraalstructuur — waarschijnlijk de eerstontdekte spiraalnevel — is ook gecatalogiseerd als NGC 5194.

De spiraalarmen en stoflanen lopen duidelijk vóór het begeleidende stelsel, NGC 5195 (links), langs. Het stelselpaar staat op een afstand van circa 31 miljoen lichtjaar en ligt officieel binnen de grenzen van het kleine sterrenbeeld Canes Venatici (Jachthonden). Door kleine telescopen vanaf de grond lijkt M 51 slechts een zwak en vaag vlekje licht.

De onderstaande langbelichte, diepe opname, vorige maand vastgelegd, toont veel van de zwakke en complexe sterstromen die het kleinere stelsel omgeven.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Jon Christensen

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Reuzenstelsel M87 onderzocht
Lees ook: Elliptisch stelsel Centaurus A vanaf CFHT
Lees ook: Leeuwendrieling - Leo Triplet
Lees ook: Stephan's Quintet
Lees ook: In het centrum van de Virgo Cluster
Lees ook: Sterke zwaartekrachtwerking tussen M33 en Andromeda

Bekijk alle berichten uit deze categorie.