Nieuws

Vreemde rookgeur in ISS

Geplaatst op 19-09-2006 om 14u58 door Bert Carrein - 1405 keer gelezen
Nieuws

Maandagmiddag omstreeks 13h30 ontstond er een lichte vorm van paniek toen de bemanningsleden van het internationale ruimtestation (ISS) een vreemde geur opmerkten. De doordringende geur ontstond toen enkele astronauten aan het werken waren aan de Russische zuurstofgenerator. Dit apparaat scheidt de moleculen in water, zodat er zuivere zuurstof ontstaat.

Eerst meldden de bemanningsleden van expeditie 13 dat er sprake was van rook in het Russische compartiment. Jeffrey Williams, de vluchtingenieur van die expeditie, meldde later dat de situatie stabiel was, maar dat ze nog nooit zo'n sterke geur hadden waargenomen in het ISS. Later werd dus duidelijk dat een lek in de zuurstofgenerator de sterke geur veroorzaakte.

De bemanningsleden moesten gelukkig geen zuurstofmasker dragen, maar toch zijn ze bezig geweest met het zuiveren van de atmosfeer om de koolstofdioxidewaarden te verlagen. Er zou nu ook geen lek meer zijn.

Het incident gaat geen invloed hebben op de nakende aankomst van de Soyuz TMA-9, die de bemanningsleden van expeditie 14 veilig aan boord moet brengen. Ook de Iraanse zakenvrouw Anousheh Ansari komt met die vlucht aan. Ze is de eerste vrouwelijke ruimtetoerist die de kans krijgt om in de ruimte te gaan. De Soyuz moet tegen 20 september aankomen bij het ISS.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Astronauten voortaan vlugger gewaarschuwd
Lees ook: Europese cargo krijgt groen licht voor koppeling
Lees ook: Mensenrechtenverdrag weldra in de ruimte
Lees ook: Baan ISS succesvol verhoogd
Lees ook: Sojoez koppelt zich vast aan ISS
Lees ook: Astronauten ronden tweede ruimtewandeling af

Bekijk alle berichten uit deze categorie.