Nieuws

Vulkaanuitbarsting doode alle leven in zee

Geplaatst op 29-05-2009 om 09u48 door Bert Carrein - 3187 keer gelezen
Nieuws

Een enorme vulkaanuitbarsting in China, 260 miljoen jaar geleden, leidde ertoe dat al het zeeleven op de wereld uitstierf. Dat zeggen Britse paleontologen in een artikel dat vrijdag wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

De wetenschappers bestudeerden oude rotslagen in het zuidwesten van China, een gebied dat miljoenen jaren geleden nog een zee was. Tussen twee lagen van een oude zeebodem vonden ze een laag met vulkanisch gesteente.

In de oudste zeebodem en in het vulkanische gesteente troffen de onderzoekers veel fossielen aan, maar in de zeebodem van na de uitbarsting zagen ze alleen nog algen en eencellige diertjes.

De vulkaanuitbarsting heeft volgens de wetenschappers een enorme lavastroon op gang gebracht, ruim twee keer zo groot als België.

Toen de lava in aanraking kwam met zeewater kwamen grote hoeveelheden van het zeer schadelijke zwaveldioxide vrij. In de lucht zorgde dit voor zure regen, waardoor de zeedieren het loodje legden, aldus hoofdonderzoeker Paul Wignall van de Universiteit van Leeds.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Aarde had al vroeg een magnetisch veld
Lees ook: Een ijzig verhaal
Lees ook: Het beruchte jaar 2012
Lees ook: De manen van de Aarde
Lees ook: Meer ammoniak in aardse atmosfeer dan gedacht
Lees ook: Nieuwe ijstijd dreigt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.