Nieuws

Theorie voor vorming van stelsels op de proef gesteld

Geplaatst op 29-05-2009 om 09u55 door Bert Carrein - 1916 keer gelezen
Nieuws

Amerikaanse onderzoekers hebben bij een grootschalig onderzoek van 2400 sterrenstelsels vijftien stelsels opgespoord die net zo veel licht produceren als bijvoorbeeld ons Melkwegstelsel, maar waarschijnlijk pas (relatief) recent zijn ontstaan.

Het jeugdige karakter van de stelsels blijkt onder meer uit hun chemische samenstelling: ze bevatten weinig elementen zwaarder dan helium. Dat duidt er op dat er in de stelsels nog nog niet veel generaties (zware) sterren actief zijn geweest. Geschat wordt dat de jong ogende sterrenstelsels slechts 3 à 4 miljard oud zijn en dat zou betekenen dat ze pas 9 à 10 miljard jaar na de oerknal zijn gevormd.

Die conclusie laat zich maar moeilijk in overeenstemming brengen met de heersende gedachte dat de vorming van zulke omvangrijke sterrenstelsels al kort na het ontstaan van het heelal is begonnen. Maar de ontdekking heeft ook zijn positieve kanten: als de bevindingen kloppen, kan de ontwikkeling van grote sterrenstelsels ook relatief dicht bij huis worden waargenomen.

Overigens zijn de eigenschappen van de bijzondere sterrenstelsels ook op een andere manier verklaarbaar: ze zouden het resultaat kunnen zijn van recente samensmeltingen van kleinere stelsels.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Melkwegstelsel NGC 3628 op zijn kant
Lees ook: De reusachtige radiolobben van Fornax A
Lees ook: Het helder melkwegstelsel M 81
Lees ook: Zeer verre sterrenstelsels gevonden
Lees ook: In het centrum van de Virgo Cluster
Lees ook: Veranderende sterrenstelsels

Bekijk alle berichten uit deze categorie.