Nieuws

Sojoez succesvol aan ISS gekoppeld

Geplaatst op 29-05-2009 om 15u35 door Bert Carrein - 2255 keer gelezen
Nieuws

De Sojoez-capsule van Belgisch astronaut Frank De Winne heeft zich vandaag probleemloos gekoppeld aan het Internationaal Ruimtestation ISS, zo was live op NASA TV te volgen. Deskundigen gewagen van een historisch moment. De woensdag op Bajkonoer met een Sojoez-FG draagraket gelanceerde Sojoez TMA-15 klonk zich om 14.34 uur Belgische tijd vast aan de naar de Aarde gerichte koppelingskraag van de Zarya-module van de spacemeccano. Dit gebeurde automatisch, via het Russische Kurs-systeem, zowat 350 km boven de zuidelijke kust van China.

Na wat in het jargon de 'hard docking' wordt genoemd, trok de Sojoez zich wat terug opdat klemmen en springveren beide ruimteschepen aan elkaar konden verankeren. Ook dit verliep blijkbaar volgens het boekje. De luiken tussen beide ruimteschepen gaan pas open wanneer men er helemaal zeker van is dat er geen lekken zijn. Dat zou rond 15.45 uur Belgische tijd zijn.

Naast vluchtingenieur Frank De Winne bestaat de rest van de bemanning van de Sojoez uit gezagvoerder Roman Romanenko en de Canadese vluchtingenieur Robert Thirsk. De aankomst van de Sojoez met de twintigste hoofdbemanning is een historisch moment in de ruimtevaart. Voor het eerst wonen en werken er zes mensen continu in de ruimte, en zijn ook alle partners van het ISS samen aanwezig in het complex.

Na de lancering van de Russische basismodule Zarya ('Dageraad') in 1998, duurde het nog twee jaar eer het toen prille station werd bewoond. De drie nieuwkomers worden verwelkomd door de Rus Gennadi Padalka, de Amerikaan Mike Barrat en de Japanner Koichi Wakata. Frank De Winne (48) wordt tijdens de laatste twee maanden van zijn verblijf de eerste niet-Amerikaanse en niet-Russische gezagvoerder van het complex.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Astronauten ronden tweede ruimtewandeling af
Lees ook: Nerd in de ruimte
Lees ook: Rusland legt nieuwe bemanning ISS vast
Lees ook: Een boemerang komt ook in de ruimte terug
Lees ook: Eerste Japans experiment in ruimtelab Kibo
Lees ook: Twee ruimtewandeling geen compleet succes

Bekijk alle berichten uit deze categorie.