Nieuws

Extreem lichte bruine dwergen ontdekt

Geplaatst op 30-05-2009 om 16u36 door Bert Carrein - 1812 keer gelezen
Nieuws

In het stervormingsgebied IC 348, op 1000 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Perseus, zijn drie extreem lichte bruine dwergen ontdekt. Het stervormingsgebied heeft een leeftijd van slechts drie miljoen jaar.

Met de Canada-France-Hawaii Telescope op Mauna Kea zijn in IC 348 drie solitaire bruine dwergen gevonden - sterren die niet zwaar genoeg zijn voor spontane kernfusiereacties van waterstof in hun binnenste - die minder dan tien keer zo zwaar zijn als de reuzenplaneet Jupiter.

Althans, dat volgt uit de bepaling van hun oppervlaktetemperatuur: 600 à 700 graden Celsius. Omdat bruine dwergen warm geboren worden en daarna langzaam maar zeker afkoelen, moeten de drie dwergen in IC 348 wel een zeer geringe massa hebben, anders zouden ze (gezien hun jonge leeftijd) een stuk warmer moeten zijn.

Onderzoek aan jonge bruine dwergen in stervormingsgebieden biedt inzicht in de manier waarop sterren worden geboren en geeft ook informatie over de relatieve aantallen van sterren (en bruine dwergen) met verschillende massa's.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Meest nabije bruine dwerg ontdekt
Lees ook: Bruine dwergen schaarser dan gedacht
Lees ook: Bruine dwerg ontdekt
Lees ook: Ultrakoele subdwergen volgen merkwaardige banen
Lees ook: Is ontdekt hemellichaam reuzenplaneet of bruine dwerg?
Lees ook: Koelste bruine dwergster tot nu toe ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.