Nieuws

Meteorietinslag in zee zorgt niet voor een tsunami

Geplaatst op 30-05-2009 om 16u39 door Bert Carrein - 9249 keer gelezen
Nieuws

Als er een groot brok steen uit de ruimte neerstort in zee, zal er zeer waarschijnlijk geen tsunami ontstaan. Dat hebben wetenschappers uit Noorwegen berekend met een computersimulatie. De onderzoekers van de universiteit in Oslo simuleerden met een computermodel een scenario waarbij een asteroïde met een doorsnee van 200 meter neerstortte in een oceaan van vijf kilometer diepte.

De inslag veroorzaakte monstergolven met een hoogte van soms wel 300 meter. Maar juist door die abnormale hoogte, braken ze al snel uiteen in kleinere golven. Tegen de tijd dat de golven dertig kilometer van de inslagplek van de asteroïde waren verwijderd, was hun hoogte al afgenomen tot 60 meter. Gemiddeld stort er ongeveer één keer in de tienduizend jaar een asteroïde met een doorsnee van 200 meter neer op aarde.

Tot nu toe bestond de angst dat zo’n vallende ruimtesteen zou kunnen leiden tot een tsunami. Maar bij een tsunami ontstaat er juist een golf die niet breekt totdat de kust is bereikt. Daardoor overstroomt er vaak een gigantisch gebied.

De golf die ontstaat door een neerstortende asteroïde is volgens de Noorse computersimulatie simpelweg te steil om uit te groeien tot een tsunami. “Maar dat betekent niet dat het leuk is om in de buurt te zijn bij zo’n inslag”, zegt hoofdonderzoeker Galen Gisler in het Britse tijdschrift New Scientist. “Lokaal zal een gebeurtenis als deze leiden tot windstoten met orkaankracht en enorme hoeveelheden water die uit de lucht vallen.”

De resultaten van het onderzoek werden op een conferentie van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA over asteroïdes op Grenada.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be (Dennis Rijnvis)

Gerelateerde berichten

Lees ook: Onderzoek naar deels in aardatmosfeer opgebrande planetoïde
Lees ook: Rusland wil asteroïde Apophis van koers afbrengen
Lees ook: Krater op Google Earth gevonden
Lees ook: Asteroïde scheert over enkele weken rakelings langs de Aarde
Lees ook: Vraagtekens bij de huidige inslagtheorie?
Lees ook: Waarschijnlijk grootste inslagkrater in voorbije eeuw ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.