Nieuws

Planeet even groot als zijn ster

Geplaatst op 04-06-2009 om 10u01 door Bert Carrein - 7814 keer gelezen
Nieuws

Kan een planeet zo groot zijn als de ster waarrond hij draait? Recente waarnemingen hebben onthuld dat de nabije van Biesbroecks Ster wel eens precies zo een grote planeet zou kunnen hebben. Hoewel VB 10 zich op slechts 20 lichtjaar afstand bevindt is het maar een kleine rode dwergster die met een magnitude van 17 zó zwak is dat een flinke telescoop nodig is om hem te ontwaren.

Van Biesbroeck's Ster was reeds bekend vanwege zijn grote eigenbeweging aan de hemel — hij beweegt zó snel dat hij de diameter van de Volle Maan in slechts 1000 jaar zou kunnen overbruggen. Doordat ze een golfbeweging of licht wiebelen opmerkten in VB 10's traject langs de hemel konden sterrenkundigen afleiden dat de ster een planeet moest hebben met enkele malen de massa van Jupiter.

Hoewel de ster VB 10 misschien 10 maal zwaarder is dan deze pasontdekte planeet VB 10b, is de massa in de ster waarschijnlijk veel dichter samengeperst, waardoor hun afmetingen vrijwel het zelfde zijn. Een dergelijk systeem is in de onderstaande, door een kunstenaar gemaakte illustratie weergegeven.

Aangezien er zo veel zwakke sterren zijn die net als VB 10 spectraalklasse M hebben, is het heel goed mogelijk dat de planetenstelsels rond dergelijke sterren — inclusief stelsels met planeten groter dan hun moederster — talrijker zijn dan planetenstelsels zoals ons eigen Zonnestelsel.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit illustratie: JPL-Caltech, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Rijkste planetaire stelsel ooit ontdekt
Lees ook: Planeet in wording ontdekt
Lees ook: Nieuw planetenstelsel ontdekt
Lees ook: De verre toekomst van ons eigen zonnestelsel, ergens anders
Lees ook: Zijn aardachtige planeten normaal?
Lees ook: Drie gordels in planetenstelsel Epsilon Eridani

Bekijk alle berichten uit deze categorie.