Nieuws

Frank De Winne bereidt ruimtewandeling voor

Geplaatst op 04-06-2009 om 10u05 door Bert Carrein - 1993 keer gelezen
Nieuws

Naast hun wetenschappelijk werk hebben de zes opvarenden van het Internationaal Ruimtestation ISS zich gisteren en vandaag voorbereid op de voor vrijdag voorziene ruimtewandeling (EVA in het jargon). Dat melden het Amerikaanse en het Russische ruimtevaartbureau, NASA en Roscosmos.

In het bijzonder hebben de Russische ISS-gezagvoerder Gennadi Padalka en de Amerikaanse vluchtingenieur Michael Barratt de procedures voor de EVA overlopen en hun Russisch Orlan-ruimtepak klaargemaakt voor hun uitje dat vrijdag om 08.45 uur Belgische tijd moet beginnen.

Tijdens de 5 1/2 uur durende 'Russische ruimtewandeling' moeten Padalka en Barratt de Russische Pirs-module klaarmaken voor de komst van een kleine Russische onderzoeksmodule die bovendien zal dienen als bijkomende koppelingspoort voor Russische ruimtetuigen. Zo zal het duo een antenne installeren die van pas zal komen bij de aankomst in november van de nieuwe module met een onbemande Sojoez.

Padalka en Barratt zullen ook foto's nemen van de Russische Strela-2 kraan die tijdens 'Russische ruimtewandelingen' wordt gebruikt. Zij zullen tevens een container wegnemen van het Biorisk-experiment aan de buitenzijde van het complex. De twee ruimtewandelaars krijgen vanuit de Russische besturingsmodule Zvezda assistentie van de Japanner Koichi Wakata, de eerste Japanse beroepsastronaut.

Dinsdag heeft de bemanning van het ISS aan aardobservatie en -fotografie gedaan. Zo zijn onder meer Londen, alsmede de Britse havensteden Falmouth en Portsmouth gekiekt.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Italiaan gaat voor de derde keer naar het ISS
Lees ook: Astronauten ronden tweede ruimtewandeling af
Lees ook: Frank De Winne week langer in ISS dan gepland
Lees ook: ISS lanceert bizarre satelliet
Lees ook: Reparaties ISS geslaagd
Lees ook: Derde ruimtewandeling Endeavour was succes

Bekijk alle berichten uit deze categorie.