Nieuws

Endeavour wordt op 13 juni naar ISS gelanceerd

Geplaatst op 04-06-2009 om 14u45 door Bert Carrein - 2053 keer gelezen
Nieuws

De NASA heeft het licht op groen gezet om het ruimteveer Endeavour op 13 juni naar het Internationaal Ruimtestation ISS te slingeren waar sinds vrijdag de Belgische astronaut Frank De Winne woont en werkt.

Het jongste ruimteveer moet op zaterdag 13 juni om 13.17 uur Belgische tijd vertrekken voor een zestiendaagse assemblagemissie naar de spacemeccano. Het lanceervenster is drie dagen geopend. Er zijn vijf ruimtewandelingen voorzien, onder andere om het derde segment van het Japanse ruimtelab Kibo aan te hechten. Het is in essentie een extern platform om stalen bloot te stellen aan de vijandige omgeving van de ruimte.

Gezagvoerder van de shuttle is Mark Polansky, copiloot is Doug Hurley. De vluchtspecialisten zijn Mir-veteraan Dave Wolf, Christopher Cassidy, Tom Marshburn, Tim Kopra en de Canadese astronaute Julie Payette. Kopra zal aan boord van het ISS de Japanner Koichi Wakata vervangen. Die keert huiswaarts na een verblijf van drie maanden in het complex, de laatste weken in het gezelschap van onder meer De Winne.

Je zal de lancering live kunnen volgen op de startpagina van desterren.net.
Zeker kijken dus!

Start: 12.30 uur
Lancering: 13.17 uur
Einde: 14.30 uur

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Inspectie hitteschilden voltooid
Lees ook: Lancering van Endeavour op 11 maart
Lees ook: Lancering Discovery uitgesteld
Lees ook: Lancering Atlantis uitgesteld wegens orkaangeweld
Lees ook: Lancering Discovery uitgesteld wegens waterstoflek
Lees ook: Lancering Atlantis verder teruggeschoven

Bekijk alle berichten uit deze categorie.