Nieuws

Sterren en stof in Corona Australis

Geplaatst op 07-06-2009 om 11u14 door Bert Carrein - 3662 keer gelezen
Nieuws

Kosmische stofwolken strekken zich uit dwars over een rijk sterveld in dit prachtige vergezicht door een telescoop dat uitkijkt in de richting van het noordelijke grensgebied van het sterrenbeeld Corona Australis (Zuiderkroon).

Het dichtste deel van de stofwolk, die zich waarschijnlijk minder dan 500 lichtjaar van ons vandaan bevindt en die in feite het licht tegenhoudt van verderweg staande achtergrondsterren in de Melkweg, is ongeveer 8 lichtjaar lang. Aan één punt (rechtsboven) bevindt zich een serie lieflijk blauwe nevels met catalogusnummers NGC 6726, 6727, 6729, en IC 4812. Hun karakteristieke blauwe kleur is het gevolg van sterlicht van hete sterren dat wordt weerkaatst door het kosmische stof.

De kleinere ietwat gelige nevel (NGC 6729) omringt de jonge variabele ster R Coronae Australis. De magnifieke bolvormige sterrenhoop (bolhoop) NGC 6723 is in de rechter bovenhoek van het beeldveld te zien. Hoewel NGC 6723 lijkt deel uit te maken van de groep, bevindt hij zich in werkelijkheid bijna 30.000 lichtjaar van ons vandaan — ver achter de Corona Australis stofwolken.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Andrey Oreshko

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Een zonnekolom in rood en violet
Lees ook: Paasmaan
Lees ook: De planeet Venus net na zonsondergang
Lees ook: Sterclusterdromen
Lees ook: Blauwe Maan
Lees ook: Z in de nachthemel staat voor Mars

Bekijk alle berichten uit deze categorie.