Nieuws

Reconstructie van planetoïde Eros

Geplaatst op 08-06-2009 om 09u50 door Bert Carrein - 6562 keer gelezen
Nieuws

Planetoïde 433 Eros, die tussen Mars en de Aarde in een baan rondom de Zon draait, werd in februari 2000 door de ruimtesonde NEAR-Shoemaker bezocht. Hoge-resolutie opnamen van het oppervlak en metingen gemaakt door NEAR's Laser Rangefinder (NLR) werden gecombineerd in de onderstaande visualisatie gebaseerd op het uit de metingen afgeleide 3-dimensionale model van de tuimelende ruimterots.

Dankzij NEAR ontdekten wetenschappers dat Eros een enkel vast hemellichaam is met een vrijwel uniforme samenstelling, en dat het al gedurende de vroege jaren van ons Zonnestelsel gevormd moet zijn. Er bleven echter raadsels, zoals waarom sommige rotsen op het oppervlak lijken te zijn gedesintegreerd.

Op 12 februari 2001 eindigde de NEAR missie op dramatische wijze toen hij een crashlanding maakte op het oppervlak van de planetoïde en dit goed genoeg overleefde om een analyse van de samenstelling van het regoliet op dat oppervlak terug naar de Aarde te seinen. In december 2002 deed NASA een mislukte poging om te communiceren met de ruimtesonde nadat deze 22 maanden ijdel had gezeten op het oppervlak van de planetoïde.

NEAR zal waarschijnlijk miljarden jaren op de planetoïde blijven als een monument voor de menselijke vindingrijkheid zo rond de dageraad van het derde millenium.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: NEAR Project, NLR, JHUAPL, Goddard SVS, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Snelst draaiend object in zonnestelsel
Lees ook: Planetoïde bestaat uit drie delen
Lees ook: Japan wacht nakende terugkeer van asteroïdensonde nagelbijtend af
Lees ook: Deskundigen willen actieplan tegen asteroïden
Lees ook: Vreemde asteroïde ontdekt
Lees ook: Ook planetoïden worden rood van de zon

Bekijk alle berichten uit deze categorie.