Nieuws

Mogelijk door jet geblazen schillen rond microquasar

Geplaatst op 08-06-2009 om 13u52 door Bert Carrein - 3493 keer gelezen
Nieuws

Wat gebeurt er met materie die richting een energetisch zwart gat valt? In het geval van Cygnus X-1 bereikt wellicht maar weinig van die materie daadwerkelijk het zwarte gat zelf. Invallend gas kan namelijk al eerder niet alleen met zichzelf botsen maar ook met een accretieschijf van rondwervelende materie rondom dat zwarte gat.

Dit kan resulteren in een microquasar die gloeit op alle golflengten van het electromagnetische spectrum en krachtige jets produceert, die veel van de invallende materie voordat het zelfs maar de waarnemingshorizon van het zwarte gat nadert weer de kosmos in schiet met snelheden van bijna de lichtsnelheid.

Bevestiging dat jets van zwarte gaten uitdijende schillen kunnen creëren werd onlangs geleverd door de ontdekking van schillen rondom Cygnus X-1. Rechtsboven in de onderstaande afbeelding is één zo'n schil te zien, die waarschijnlijk werd gecreëerd door de jet van de microquasar en kandidaat-zwart gat Cygnus X-1.

Hieronder ziet u de geannoteerde versie. Door op de afbeelding te klikken opent u de originele versie. De natuurkundige processen die verantwoordelijk zijn voor de vorming van de jets van het zwarte gat zijn nog volop onderwerp van onderzoek.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Steve Cullen (lightbuckets.com)

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Tijd Tunnel
Lees ook: Onverwachte structuur in baby-quasar
Lees ook: Simulatie van een accretieschijf
Lees ook: LOFAR netwerk laat gedetailleerde opname van quasar zien
Lees ook: Quasar maakt eigen sterrenstelsel
Lees ook: Kaart van sterrenhemel toont gamma-straling

Bekijk alle berichten uit deze categorie.