Nieuws

NASA lanceert op 17 juni twee maansondes tegelijk

Geplaatst op 08-06-2009 om 16u37 door Bert Carrein - 2345 keer gelezen
Nieuws

De NASA zal op 17 juni twee onbemande sondes naar de Maan sturen, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau bekendgemaakt. Het betreft de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) en de Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS).

Het is de bedoeling de twee Maanverkenners met een krachtige Atlas-V draagraket van Lockheed Martin te lanceren van op Cape Canaveral in Florida. Er zijn op 17 juni drie startmogelijkheden: 21.51, 22.01 en 22.11 uur Belgische tijd. Zo er een dag uitstel komt, zijn er op 18 juni gelegenheden om 23.12, 23.22 en 23.32 uur Belgische tijd.

De LRO moet zoeken naar veilige landingsplaatsen, mogelijke bodemrijkdommen lokaliseren, de straling in kaart brengen en nieuwe technologie demonstreren. De sonde zal een jaar over de polen exploreren en dan een wetenschappelijke missie over verschillende jaren realiseren, zegt de NASA.

Vier tot vijf maanden na lancering zal de LCROSS gewild op de Maan te pletter slaan om baanbrekende informatie te vergaren omtrent de samenstelling van de natuurlijke satelliet van de Aarde, de aanwezigheid van water en van gehydrateerde mineralen.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Apollo 17: De laatste maanwandelaars
Lees ook: NASA gaat water op de maan zoeken
Lees ook: De achterkant van de maan
Lees ook: Duitsers willen naar de Maan
Lees ook: Japanse sonde slaat te pletter op de maan
Lees ook: Aftellen naar eerste Indiase maansonde

Bekijk alle berichten uit deze categorie.